Din totdeauna, muzica a fost alături de noi. Ea este pretutindeni – în mașină, în mall, în lift, la restaurant, în propriile case. Ea se poate manifesta sub diferite aspecte – ca ton de apel, ca semnal de alarmă, ca formă de exprimare a propriei personalități sau ca formă de exprimare a unei stări de spirit. Muzica se poate deghiza – ea poate fi auzită în natură sau în zumzăitul fiecărui oraș.
Muzica însoțește omul în fiecare etapă din viața lui. Este un prieten loial și devotat care, de multe ori, este ignorat, asemenea respirației.
Este atât de prezentă în viața noastră, încât se poate întâmpla să uităm de ea.
Să uităm de cei care o produc, de cei care o predau sau de cei care o învață. Însă, fără muzică, viața ar fi cu siguranță tristă și goală.
De aceea, în continuare vreau să amintesc câteva dintre beneficiile muzicii pentru copii:
1. Studiind muzica, copiii pot înțelege mai ușor noțiuni elementare de matematică (adunare, scădere, înmulțire, împărțire) sau noțiuni simple de fizică și acustică. De asemenea, muzica ajută și la dezvoltarea limbajului sau cititului (cuvintele au o anumită muzicalitate, iar pentru că literele pot fi asociate cu diferite sunete, copiii pot învăța să citească și să vorbească mai ușor). Muzica este singura disciplină care dezvoltă în mod egal ambele emisfere ale creierului, creând legături solide între acestea. De aceea, procesul de formare și însuțire a oricărei noi deprinderi se realizeză mult mai ușor.
2. Muzica dezvoltă memoria și abilitatea de a asculta. Efortul depus de un copil pentru a memora o melodie sau pentru a urmări când are de cântat într-un spectacol sau împreună cu alți copii este un exercițiu foarte bun pentru viitor, indiferent de ce profesie își va alege.
3. Dezvoltă alibitățile lingvistice. Și muzica este un limbaj. Pentru orice începător, muzica este o limbă străină, iar procesul de învățare este similar cu procesul de învățare a unei limbi străine.
4. Ajută la o mai bună coordonare a întregului corp, în raport cu văzul și controlul auditiv.
5. Dezvoltă concentrarea pe termen lung și fără întreruperi.
6. Stimulează autocunoașterea, autocontrolul sau stăpânirea de sine.
7. Dezvoltă încrederea în sine – Reprezentațiile pe scenă ajută copiii să capete încredere în ei prin depășirea emoțiilor.
8. Dezvoltă gândirea creativă – Copiii care studiază muzica vor fi mult mai creativi decât alții, deoarece muzica lucrează cu sunete care alcătuiesc mental imagini vizuale și stări emoționale.
9. Disciplinează – Studiul constant si lecțiile periodice de instrument împreună cu un professor dezvoltă răbdarea și perseverența. Aceste abilități vor fi neprețuite atunci când copiii vor deveni adulți.
10. Dezvoltă empatia – Datorită faptului că muzica pe care o studiem provine din diferite culturi, copiii învață să empatizeze mai ușor cu persoanele cu care intră în contact. Această abilitate, care este opusă lăcomiei și a atitudinii „eu primul”, va aduce respect și legături mult mai strânse cu persoane de diferite naționalități și nu numai.
11. Ajută la conștientizarea și aprecierea corectă a muncii depuse – În muzică, o greșeală este o greșeală. Ai cântat o notă corect sau nu, ai avut instrumentul acordat sau nu, ai intrat când trebuia sau nu. Nu te poți întoarce, nu poți șterge cu guma, nu poți opri muzica odată începută. De aceea, diferența dintre o interpretare bună și una mai puțin bună este vizibilă și audibilă. Prin urmare, un muzician va aprecia întotdeauna rezultatele unui studiu constant, de lungă durată și solicitant.
Doar citind aceste beneficii prezentate succinct se poate observa că muzica este extrem de complexă.
Acel prieten loial și devotat care ne este alături tot timpul, nu este încă apreciat la adevărata lui valoare și din pacate, nu este conștientizat și valorificat suficient.
Muzica este pentru noi toți, dar noi suntem toți pentru muzică?
Prof. Irina Mareș
Liceul de Arte „Bălașa Doamna” – Târgoviște