Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat ce s-a stabilit după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema reformei sistemului de pensii.
Budăi a anunţat că vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.
A mai fost hotărâta şi eliminarea unor pensii speciale, iar pensia va fi calculată raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani, când salariile sunt mai mari.
„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Muncii.
Alte schimbări vizează calculul pensiei, astfel, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pentru întreaga perioadă de muncă.
„Magistrații nu vor mai putea să își aleagă perioada la care se raportează pensia, dar asta se va întâmpla treptat. Pentru domeniul Justiţie, nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.
O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a adăugat ministrul.
„Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale. Acest lucru se face în continuare şi s-a făcut şi până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi în lege, este exemplu cu magistraţii cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionarii publici parlamentari de la acest aspect”.
Despre pensiile militarilor şi ale celor din MAI, ministrul a spus că sunt şi ele supuse reformei.
”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul. cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit.
Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei. Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale!
Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a declarat ministrul.