You are currently viewing DE LA CITITORI: ’’ Misiune imposibilă ’’- Casa de Filme Neamț

DE LA CITITORI: ’’ Misiune imposibilă ’’- Casa de Filme Neamț

In ‘’perfidul Albion’’ cum ar spune un „classic” încă in viață, metehnele romanesti au prins rădăcini adânci și si groase.
Londra-Curtea Regala de Justitie, o clădire masivă si rece ca mai toate clădirile din zona!

Doar privind-o te trec fiori pe șira spinării la gândul că ca ai aruncat mucul de țigară pe geamul mașinii darămite să ai musca pe căciulă cat blana de urs canadian purtată de soldații din garda reginei!
Aflandu-ma in zonă, parcurg repede știrile din ziare si dau de titlul principal al zilei (scris cu litere mari, cat cele de pe frontispiciul clădirii amintite) care ne onorează nația: Hoții români de cărți rare si-au primit sentințele. Privesc fotografiile lor si imi dau seama, instinctiv, ca au asupra mea un efect profund de… scarba.


Adicătelea, 13 cetățeni români, care nu au rezidență in UK, reușesc să ia ‘’la misto’’ intreaga si renumita Politie Metropolitană si sa le pună părul pe moațe vreme de 3 ani, intr-o ‘’investigatie unică din istoria acesteia’’ si la capatul căreia dosarul ’’ Misiune imposibilă ’’ se incheie cu success intr-un sat din județul Neamt! Fabulos!

Faimoșii ‘’Tom Cruise’’x13, inspirați și mergand pe urmele imaginației lui Bruce Geller, dau ca din pura întâmplare peste lista de prețuri a unor cărți rare, aflate intr-un depozit din vestul Londrei, pregătite pentru o licitație in America. Cu lista in mână, Spidermanii românești pătrund prin acoperișul depozitului si ajutați de frânghii si alte echipamente coboară in interior, fenteaza alarme si camere de supraveghere performante si se apucă meticulous să selecteze-conform listei de preturi, cele mai scumpe exemplare.
Editii princeps, originale, manuscrise si copii, ce sa mai, ca la piata in Obor!
237 publicații rare, valorând peste 2.5 milioane lire sterline cad in labele soioase ale unor… hoti.
O carte datând din 1566 a lui Nicolaus Copernic, in care isi expunea teoria conform căreia Soarele se află in centrul Universului, o ediție a Divinei Comedii a lui Dante din 1569, lucrări aparținând lui Galilei, Isaac Newton sau Leonardo Da Vinci au sfârșit, înfășurate in plastic, sa zacă pentru 3 ani pe fundul unei groapi săpate intr-o casă din Romania!
Pentru că nu vorbim despre picturi ale lui Rembrand sau Picasso care pot fi reproduse și vândute sau de aur ce poate fi prelucrat, cei 13 si-au mutat gândul de a le vinde, o tranzacție cu cărți din secolele 15-16 bătându-i la ochi chiar si lui Ray Charles!

Îndrăznesc sa spun ca valoarea acestor capodopere este inestimabilă si trebuie probabil sa te simți onorat si norocos dacă ai șansa să arunci o privire asupra lor dar să le atingi este o impietate, un sacrilegiu!
Imi fierbe sângele in vene la gandul ca o gașcă de neisprăviți au avut in mâini niste opere pe care umanitatea le-a păstrat aproape intacte de-a lungul unei jumătăți de mileniu si mă întreb cat de norocoasă este aceeași umanitate ca acesti alienati intelectual nu si-au învelit salamul in paginile lor.
Mai aflăm că din cauza pandemiei Covid si a condițiilor grele din închisorile britanice dar și datorita mărinimiei si sensibilității judecatorului la aflarea veștii ca cei 12 (mai putin unul) si-au recunoscut vinovăția, sentințele acestora au fost reduse, însumând in total 48 de ani si 4 luni de inchisoare, intre 3 si 5ani si 8 luni de…”cap de vită furajată”!
Aaaa, ca să nu uităm sa adaugam ca făcând naveta intre Romania si Londra cei 13 indivizi au plecat de fiecare dată cu bagajele pline de laptopuri, tablete, telefoane mobile si alte accesorii de poșetă …. O bagatela de inca ceva sute de mii de lire sterline-ca asa se întâmplă când iti faci shoppingul, ca orice persoană onorabilă, prin suburbiile Londrei.
Personal, neinstigand la violență fizică, cred că blandetea justitiei britanice m-ar fi indreptatit pe deplin sa-i tai unghiile (si nu numai) oricarui biped care ar fi indraznit sa atinga si cartile de colorat ale lui fi-miu cu atat mai mult o carte evaluata la 215 000 lire sterline.

Miki Vasile