You are currently viewing DSP DÂMBOVIȚA: Recomandări în contextul alertei epidemiologice de gripă

DSP DÂMBOVIȚA: Recomandări în contextul alertei epidemiologice de gripă

  • Post category:DSP

România a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani.
In prima săptămână din ianuarie 2024 erau confirmate 72.734 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), în săptămâna 22 – 28 ianuarie s-a ajuns la 133.057 de cazuri de infecții respiratorii, cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (98.011) și cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).
Până în 7 ianuarie 2024 au fost înregistrate 16 decese din cauza gripei, iar umărul acestora a crescut până la 51 de decese în total la 28 ianuarie.
DSP Dâmbovița face o serie de recomandări, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor atât prin gripă cât și prin alte infecții virale respiratorii:

-izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
-consultarea medicului de familie la apariția primelor simptome respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeuticeși eventuale investigații suplimentare;
-este contraindicată automedicația cu antibiotice;
-respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosință);
– igiena adecvată a mâinilor prin spălarea frecventă cu apă și săpun, mai ales după strănut, tuse, suflarea nasului;
-evitarea aglomerațiilor;
-utilizarea măștii;
-evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut, rinoree);
-vaccinarea antigripală, în special a grupelor populaționale expuse la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice).
Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, informează DSP Dâmbovița.