Militarii activi, în rezervă și în retragere din Garnizoana Târgoviște și din județ își sărbătoresc ziua de 1 August.
Numărul militarilor activi este astăzi mic, în schimb al rezerviștilor ofițeri, maiștri militari, subofițeri, militari în termen este destul de mare, o parte din aceștia făcând parte din ACMRR și Cultul eroilor.
Constituie un titlu de mândrie pentru municipiul Târgoviște faptul că acest loc a avut întâietate în dispunerea structurilor militare de tancuri. Decizia Ministerului de Război, luată acum 104 ani, de a se înființa primul Batalion de Tancuri, s-a finalizat cu mutarea acestuia din zona Dadilov (Mihai Bravu) în Garnizoana Târgoviște la data de 9 decembrie 1919, în fosta cazarmă a Regimentului 10 Roșiori (amplasată în zona de N-E a Uzinei UPET, în actualul amplasament al blocurilor H).
Nevoile operaționale apărute după făurirea României Mari au impus transformarea Batalionului în Regimentul Carelor de Luptă, comandat de colonelul Predescu Pandele (tot în Târgoviște). În urma situației deosebit de grave existente în Europa anului 1939, când războiul era iminent, începând cu 1 noiembrie Regimentul s-a transformat în Regimentul 1 Care de Luptă, comandat de colonelul Ioan Brediceanu, în Târgoviște, concomitent cu înființarea Regimentului 2 Care de Luptă (cu garnizoana inițială Târgu Mureș), comandat de colonelul Aurel Săndulescu.
Lucrurile au evoluat și, la data de 26 februarie 1941, prin Înalt Decret Regal s-a înființat Divizia 1 Blindată, formată din două regimente de tancuri (R.1 și R.2), două regimente de vânători moto(R.3 și R.4), un regiment de artilerie(R.1) și formațiuni de tip batalion: pionieri moto, transmisiuni(B.1), moto (Câmpina).
Această primă mare unitate blindată avea să participe efectiv la al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea străvechiului pământ românesc Basarabia, la Odessa, Cotul-Donului, în zonele Kuban și Crimeea (1941-1943) și pentru apărarea Moldovei, din primăvara și vara anului 1944.
De menționat că ,,…în ziua de 15 iulie 1944, dimineața, la ora 11.30, în cadrul unei festivități sobre dar emoționante, Diviziei 1 Blindate i s-a conferit denumirea de Divizia 1 Blindată ,,România Mare”.
La 24 august 1944, alături de alte structuri militare, o companie de tancuri T-4 a participat la înfrângerea rezistențelor germane din București și din împrejurimi, ulterior a celor de pe Valea Prahovei. După constituirea unui Detașament Blindat tanchiștii aveau să participe la eliberarea Transilvaniei. Începând cu 25 octombrie 1944 aceștia și-au adus o contribuție însemnată la înfrângerea rezistențelor inamice din diferite localități din Ungaria.
Conform Ordinului Marelui Stat Major din 16 februarie 1945, Regimentul 2 Care de Luptă a dus lupte alături de Armata Sovietică la înfrângerea gemanilor în luptele din Cehoslovacia și Austria până la 8 mai 1945. Campania s-a încheiat în bătălia ultimei rezistențe inamice, la 50 Km. S.V de Brno, la Znajmo.
La 20 mai un grup de ofițeri și subofițeri din R.2 C.L se pozeză în fața clădirii Parlamenului de la Viena, unde se semnase zdrobitorul și nefericitul DIKTAT.
Am prezentat pe scurt și acțiunile tanchiștilor în luptele crâncene la un război început în Est, împotriva cotropitorilor Basarabiei și Bucovinei și terminat la Vest, împotriva Germaniei.
În aceste ipostaze tanchiștii dâmbovițeni contribuiseră cu toată viteza la recuperarea unor teritorii pierdute în vara anului 1940.
Evocarea chiar și rapidă a unei existențe atât de îndelungată a armei tancuri în Târgoviște, ne face să privim cu demnitate și mândrie în urmă și să ne străduim să nu uităm ce a fost în trecut. Dorim să readucem în mintea celor care înțeleg și simt ce înseamnă viața de ostaș, că noi ofițerii, maiștri militari și subofișerii tanchiști am fost, suntem și vom fi ,,în uniformă” pentru totdeauna ostașii țării.
Tanchiștilor de ieri, le dorim sănătate și echilibru sufletesc, să contribuie la evidențierea valorilor acestui complicat gen de armă. Să încercăm să nu lăsăm ca peste memoria eroilor tanchiști să se așeze colbul nemilos al uitării.
Tanchiștilor de astăzi le dorim să se pregătească continuu pentru a ajunge la nivelul celor de ieri, să contribuie la creșterea prestigiului Armatei Române în condițiile actuale.
LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!
PREȘEDINTE
Colonel (r) Gheorghe ȘERBAN