You are currently viewing EDITORIAL: 28 ianuarie 1945 – Situație tensionată la Tisovec, în Slovacia. Românii ocupă localitatea, sovieticii o revendică.

EDITORIAL: 28 ianuarie 1945 – Situație tensionată la Tisovec, în Slovacia. Românii ocupă localitatea, sovieticii o revendică.

  • Post category:Editorial

Colonelul Cernov: ,,Trupele ruse au raportat cele dintâi că au ocupat orașul și cinstea revine celui ce raportează întâi chiar dacă nu el este acel ce a ocupat orașul”.
Generalul Nicolae Dăscălescu: ,,Nu putem primi argumentarea colonelului Cernov, care este și nedreaptă și lipsită de obiectivitate față de trupele române”.

După ce au ocupat prin lupte oraşul Tisovec (sud-est Brezno), între orele 9.30 și 11.00, militarii Regimentului 27 infanterie și ai Grupului 3 cercetare din Divizie 6 infanterie română, nu au putut comunica imediat victoria, neavând la dispoziţie un aparat de radio (știrea a fost transmisă prin curier până la primul telefon).
La scurt timp însă, în oraș au intrat și trupe sovietice, care dispunând de comunicații radio au anunțat că ele au ocupat orașul.
Când a fost informat despre acest lucru, colonelul Cernov, delegatul sovietic pe lângă Divizia 6 infanterie, a replicat că ,,trupele ruse au raportat cele dintâi că au ocupat orașul și cinstea revine celui ce raportează întâi chiar dacă nu el este acel ce a ocupat orașul”. Mai mult, colonelul sovietic a comunicat că din acel moment pe șoseaua principală urmau să se deplaseze trupele sovietice, cele române trebuind să continue înaintarea peste munți.
Protestând față de acest procedeu, generalul Nicolae Dăscălescu, comandantul Armatei 4 române, s-a adresat imediat generalului F.F. Jmacenko, comandantul Armatei 440 sovietică: ,,Nu putem primi argumentarea colonelului Cernov, care este și nedreaptă și lipsită de obiectivitate față de trupele române. Durerea pe care o încercăm noi, generali, ofițeri și toți ostașii luptători ai armatei, atunci când vedem strădaniile și sacrificiile trupelor române nesocotite, nu poate fi mărită fără ca moralul trupelor noastre să nu decadă cu totul… De aceea vă rugăm cu onoare să binevoiți a dezavua argumentarea colonelului Cernov și a ne arăta un semn de bunăvoință prin ordonarea unei cercetări care să stabilească adevărul asupra întâietății intrării noastre în Tisovec. Această întâietate ne-a fost confirmată până acum de maiorul Feodorov din statul major al Grupului de armate, care a constatat-o la fața locului”.

Ancheta făcută de o comisie româno-sovietică a stabilit că trupele române au intrat prin luptă în Tisovec, dinspre nord, la orele 9.00, după care o patrulă sovietică a pătruns în oraș la orele 11.00, urmată, după o jumătate de oră, de un grup de infanteriști cu căruțe.
În final, generalul F.F. Jmacenko a recunoscut adevărul şi a transmis generalului Nicolae Dăscălescu următoarea scrisoare de felicitare: ,,Pentru acțiunile ofensive priceput executate și încununate de succes și pentru felul în care au fost conduse unitățile, având ca rezultat cucerirea orașului Tisovec, în ziua de 28 ianuarie 1945, prezint mulțumirile mele generalilor, ofițerilor și trupei diviziilor 3 și 6 infanterie. Acest ordin să fie adus la cunoștința trupelor armatei dumneavoastră”.
♦Situația de la Tisovec nu a fost singulară de vreme ce la 8 februarie 1945, Secția 2 informații și contrainformații a Marelui Stat Major român consemna: ,,De circa 3 săptămâni de operații de mișcare, unitățile au dormit afară pe zăpadă fiind scoase din cantonamente de către aliați. Aliații, pe unde ajung, spun localnicilor ca să se păzească de ostașii români, că aceștia fură, jefuiesc, schingiuiesc și batjocuresc femeile și să nu-i primească în cantonamente și nici să le dea ceva (mâncare, lemnne etc.). Localitățile care sunt cucerite de trupele noastre sunt date în comunicate că sunt cucerite de aliați (Rožňava, Murány, Tisovec, Brezno). Aliații procedează astfel: stau în căruțe până când au intrat primele patrule românești în localitate, apoi dau bice la cai și intră la trap sau galop în localitate de unde radiotelegrafiază că au ocupat localitatea, rămânând în ea unde iau tot și ocupă cele mai bune cantonamente”.

Prof. Univ. Dr. Col.(r) Alesandru Duțu