You are currently viewing EDITORIAL: AFGANISTAN-CIMITIRUL IMPERIILOR

EDITORIAL: AFGANISTAN-CIMITIRUL IMPERIILOR

  • Post category:Editorial

In anul 2002 după un zbor chinuitor de 12 ore cu un Hercules C130 am aterizat pe aeroportul din Kandahar o zonă selenară, uscată în sudul Afganistanului. Aeroportul din Kandahar era şi baza militară unde erau staţionate trupe americane dar şi primul batalion românesc de la Craiova.
Cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan a avut loc in București o ceremonie militară. Detașamente care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii au defilat pe sub Arcul de Triumf .
Pe timpul ceremoniei s-a păstrat un moment de reculegere şi s-au depus coroane de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe. Ultimul detaşament românesc format din 140 de militari s-a întors din Afganistan la finalul lunii iunie. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi. Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, se spune într-un comunicat de presă al MApN.
Ce a lăsat coaliția in urmă după aproape 20 de ani de ocupație?
Pe lângă mii de victime, in mare parte civili, a rămas un stat slab condus de căpetenii de trib și fără un guvern central functional. Pornit pentru a răzbuna atentatele de la 11 Septembrie și pentru a da jos regimul taliban, războiul s-a transformat treptat intr-o luptă de schimbare a unei țări intr-o democrație autentică și construirea unei societăți civilizate.
Din păcate acest deziderat nu a fost atins. Actualul guvern afgan in curând va cădea, iar toți cei care au susținut și imbrățișat valorile occidentale vor fi inlăturați.
Atunci America va trebui să ofere lumii explicații despre decizia retragerii și ce a insemnat Afghanistan pentru ea in ultimii 20 de ani.
Iar noi…poate mai cumpărăm de la vechituri ceva tehnică militară, la preț de tehnologie avansată ca să ne apărăm de rachetele rusești.
Pâna atunci…SERVIM PATRIA !

Răzvan Ionescu