Generalul Constantin Poenaru s-a născut în Slatina, la 1842. La 10 iulie 1859 a intrat la Școala Militară din București și a fost înaintat sublocotenent la 10 iulie 1861, apoi ofițer superior la 1872, locot.-colonel la 1877, colonel la 1880, iar la 1891 a fost ridicat la gradul de general de brigadă și comanda Divizionul al 3-lea din Târgoviște (unde își avea și domiciliul). În anul 1892, generalul Constantin Poenaru a fost decorat cu Ordinul Ducal al Casei Ernestine.
Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 541 (documentul), Achiziții Noi (stema Ducatului de Saxa) și de la Muzeul Național de Istorie a României (decorația).
Ordinul Ducal al Casei Ernestine a fost instituit la 25 decembrie 1833, în amintirea lui Ernest cel Pios de Saxa-Gotha, creatorul ramurii ernestine a Casei de Wettin. Ordinul se prezintă sub forma unei cruci de Malta, emailată alb, bordată auriu, cu cele opt vârfuri terminate în câte o sferă mică, alungită, aurie, cu patru lei între brațe, având pe centru, pe avers, un medalion auriu, încărcat cu bustul lui Ernest Cuviosul orientat spre stânga, înconjurat de o bordură emailată albastru-deschis, cu margini aurii, pe care s-a scris, cu litere aurii, legenda în limba latină: FIDELITER ET CONSTANTER (CREDINCIOS ȘI STATORNIC). Bordura este înconjurată de o ghirlandă rotundă, emailată verde, cu vinișoare aurii, peste care broșează, sus și jos, crucea Sf. Andrei de același metal.
Pe revers, în medalionul central, stema Ducatului de Saxa: zece fascii alternând negru cu auriu, peste care broșează o coroană deschisă verde, cu cinci fleuroane în formă de treflă, bordată auriu și poziționată în bandă. În bordura, asemănătoare cu cea de pe avers, s-a scris: * D. 25. DECEMBER 1833. De brațul de sus al crucii, de o suspensie metalică aurită, în forma literei „V” întoarsă, o coroană aurită, pivotantă, închisă, terminată cu glob crucifer de care, printr-un inel, se prindea panglica de culoare roșu-ciclamen, bordată verde.
dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,
Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.