Recalcitrantul de astăzi a fost împins în Armata Roșie în 1938, familia lui fiind eliminată în timpul unui episod maniacal de epurare marca Stalin, dar în 1942 a fost trimis la vatră, din cauza sau datorită sângelui albastru. Numele lui este Mzeciabuk „Ciabua” Amiredjibi și este un reprezentant de marcă al familiei romancierilor din Georgia, zisă și Republica Sovietică Socialistă Gruzină.
A început să își pună în practică ideile îndrăznețe de activități antisovietice în momentul înscrierii la Facultatea de Filologie, iar repercusiunile nu au întârziat să apară, fiind trimis la Gulag, în Siberia, condamnat la 25 de ani de muncă silnică.
După evadări ca-n filme (trei la număr) și alte două condamnări la moarte, este reabilitat în 1959, începându-și activitatea de scriitor la frumoasa vârstă de 40 de ani. Interesantă este toată această poveste, pe care o găsiți în filmul „Evadat din Gulag”.
După evadări ca-n filme (trei la număr) și alte două condamnări la moarte, este reabilitat în 1959, începându-și activitatea de scriitor la frumoasa vârstă de 40 de ani. Interesantă este toată această poveste, pe care o găsiți în filmul „Evadat din Gulag”.
„Data Tutașhia” este romanul ce i-a adus faimă și este considerat una dintre cele mai remarcabile capodopere georgiene. Totul şi datorită lui Eduard Șevardnadze, care i-a facilitat trecerea prin cenzură, fiind povestea unui haiduc cu idei dostoievskiene. Poate că Perestroika nu a fost un eveniment spontan, KGB-ul având rolul lui destul de clar.
Ați zice că necazurile lui au dispărut după perioada de faimă, dar anii grei ai războiului civil și moartea fiului său cel mare, Irakli, în Războiul din Abhazia din 1992 l-au afectat puternic pe scriitor, dar puterea creatoare a dus la scrierea Gora Mborgali (Surâsul destinului), romanul inspirat din perioada petrecută în închisorile sovietice. În 2010 prințul nostru s-a călugărit.
„Cei ce ocupa funcţii înalte din impulsuri nobile sunt mulţi, dar nu e niciunul care să-si păstreze, atingând asemenea înălţimi, o inimă bună.
Unitatea hoţilor e unitatea fericirii proprii. Unitatea pentru fericirea aproapelui e altă treabă. Aceasta s-o urmărim, să facem bine celuilalt.
Libertatea, frăţioare, libertatea trebuie să ţi-o cucereşti singur… Uite aşa, nu te atinge de alţii, pentru ca nimeni să nu sufere din cauza ta şi trăieşte aşa cum îţi spune inima.
Înainte de a face sau a spune ceva, gândeşte-te mai înainte de toate la poporul, patria si aproapele tău… În ţara ta, tu eşti trimisul familiei tale, iar în afara ţării, tu eşti trimisul patriei tale, pentru că în patrie faptele îţi reprezintă faţa familiei, iar dincolo de hotarele ei faţa poporului tău. Ai văzut însângerarea asta animalica fără sens? Ai înţeles câta putere si energie e in aceşti oameni. Regimul i-a adus in starea de turma. Si aici si acolo. Sa preschimba aceasta forţa si energie irosita prosteşte in folosul lor. Aceasta va trebui eu sa învăţ. Dacă vreunul din voi stăpâneşte aceasta ştiinţa, eu voi veni la el ca s-o învăţ.”
Raluca Alina Ionescu