Pe 16 august 2021, președintele Biden s-a adresat națiunii americane pentru a explica de ce armata se retrage din Afghanistan. Justificarea ar putea fi una simplă, SUA ca leader global, nu își mai pot permite costul financiar al rămânerii în această țară, așa că se retrage pentru a-si configura o nouă strategie raportată la noile amenințări.
SUA este obligată să crească investițiile in tehnologii de generație următoare necesare pentru a concura China, atât din punct de vedere militar, cât și economic, in zona securității cibernetice pentru a face față atacurilor Rusiei.
Toate aceste domenii reprezintă provocări strategice costisitoare pentru hegemonia globală a SUA, necesitând noi investiții masive de capital din partea guvernului american. SUA se află astăzi sub o presiune economică din ce în ce mai mare, deoarece opțiunile de finanțare a sistemului economic sunt în declin. Noi costuri masive se prefigurează la orizont.
Tehnologiile de ultimă generație vor determina atât dominația economică, cât și cea militară până în 2030. Inteligența artificială, securitatea cibernetică și tehnologia 5G sunt toate necesare pentru dezvoltarea de arme inteligente, hipersonice. Ele pot perturba comunicațiile interne ale unui adversar, a infrastructurii sistemelor de alimentare și chiar a sistemelor cheie de producție.
SUA a pățit-o, Rusia știe și ea acest lucru. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că Biden și elitele politice americane au ajuns la concluzia că cel mai bine este să reducă pierderile ( miile de miliarde investite fluturate au adus și profituri de care nu se vorbește) printr-un exit acum decât mai târziu.
De altfel acest moment marchează și sfârșitul războaielor tradiționale.
În rezumat războaiele din Orientul Mijlociu (Irak, Afganistan, Siria) sunt înlocuite de războiul tehnologic-economic cu China, războiul de securitate cibernetică cu Rusia, plus nevoia de angajamente suplimentare așteptate pentru „războiul cu natura” (costurile schimbărilor climatice).
Răzvan Ionescu