Urmare a raportului lui Mihail Manoilescu, ministrul Industriei și Comerțului, nr. 16.010 din 27 februarie 1931, regele Carol al II-lea a semnat în București, la 27 februarie 1931, decretul nr. 504 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 67 din 21 martie 1931, pp. 2580-2581), prin care a conferit Medalia „Meritul Comercial și Industrial” clasa I, numiților: C. Săndulescu, președintele Camerei de comerț și de industrie; Gh. Ionescu, industriaș din Pucioasa; Alex. Gheorghiu, industriaș din comuna Principele Mihai; H. Mihăilescu, Petre Gh. Popescu, industriași din Târgoviște; Gl. C. Cămescu, comerciant; Ghidale Nacinescu, membru în Consiliul de administrație al Camerei de comerț și industrie din Târgoviște. De asemenea, prin același act normativ, au primit, printre alții, medalia, clasa a II-a, numiții: Niculae Dan, industriaș din Bilciurești; Ion Popescu, Gr. Carpețeanu, membri în Consiliul de administrație al Camerei de comerț și industrie; Const. Păunescu, vicepreședinte; V. Ionescu, vicepreședinte; O. Grabinschi, secretar; Gh. Ștefan, Jean Wesely, membri Societatea „Fiii apărători ai Patriei”; Mihai Costescu, industriaș din Târgoviște; Mihail Cristescu, industriaș din Titu; Lazăr Gruia, comerciant din Târgoviște; I. M. Tănăsescu, industriaș din Găești; Gh. Bădescu, comerciant din Pucioasa; Al. Ionescu, meseriaș din Târgoviște.
Prezentăm, apelând la la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea medaliei, precum și reproducerile grafice care provin de pe site-ul: https://www.ordersandmedals.ro/.
Medalia „Meritul Comercial și Industrial”, înființată prin decretul regal nr. 4.794 din 22 noiembrie 1912 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 191 din 24 noiembrie / 7 decembrie 1912, p. 8980), avea trei clase și se acorda „drept încurajare și răsplătire în mod exclusiv comercianților și industriașilor pământeni și străini care au contribuit, sub orice formă, la progresul comerțului și industriei țării, fie prin exercitarea, îndrumarea și ocrotirea acestor ramuri de activitate, fie prin ajutorul dat învățământului comercial și industrial. În mod excepțional această medalie se poate acorda funcționarilor aparținând Ministerului de Industrie și Comerț, auxiliarilor acestui departament, precum și consulilor”.
Medalia se compunea: cea de clasa I dintr-o piesă de metal aurit, de formă circulară, cu diametrul de 32 mm; cea de clasa a II-a dintr-o piesă de metal argintat și cea de clasa a III-a dintr-o piesă de bronz, având amândouă aceleași forme și dimensiuni ca și cea de clasa I.
Medalia de toate clasele purta pe de o parte (avers) stampat, în stilul unui basorelief, efigia regelui, pe un câmp exprimat în adâncime, înconjurată de cuvintele: „CAROL I REGE AL ROMÂNIEI” și pe partea opusă (revers), stampate în relief, pe un câmp plan, cuvintele: „MERITUL COMERCIAL ȘI INDUSTRIAL” între două stele, fiecare cuvânt formând un rând.
Pe o față și pe alta, medalia are, de jur-împrejur, o ghirlandă de 3 mm, de foi de stejar reținută, la extremitățile axelor verticale și orizontale, prin două bandelete încrucișate.
Medalia are la partea superioară un inel prin care se trece panglica și care va fi din același metal ca și medalia. Panglica, cu lățimea de 32 mm, este de mătase moarată de culoare verde-smarald, cu o bandă verticală aurie în mijloc, în lățime de 5 mm. Medalia se purta pe partea stângă a pieptului.
dr. Ștefan Laurențiu Szemkovics,
consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București