Urmare a raportului lui Spiru Haret, ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice, regele Carol I a semnat în București, la 24 martie 1909, decretul nr. 1.073, prin care a conferit lui Babișescu Nicolae, primarul comunei Brănești (Dâmbovița), precum și altora, Medalia „Răsplata Muncii pentru Învățământ” clasa a II-a, pentru servicii aduse învățământului primar. Decretul regal a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 11 din 14 / 27 aprilie 1909, p. 381.
Prezentăm descrierea medaliei, precum și reproducerile grafice care provin de la Muzeul Național de Istorie a României.
Din inițiativa lui Spiru Haret, în calitate de ministru al Instrucțiunii Publice, a fost instituită, în anul 1898, Medalia „Răsplata Muncii” care avea două clase și se acorda „drept încurajare și răsplătire pentru servicii aduse învățământului primar și educațiunii populare” (Decretul regal nr. 2.903 din 3 octombrie 1898, aflat, sub formă de copie la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642, f. 101). Ulterior, decretul nr. 2.903 din 3 octombrie 1898 a fost modificat prin decretele regale nr. 2.879 din 27 iunie 1900 și nr. 1.771 din 8 mai 1906. Apoi, prin decretul regal nr. 1.061 din 5 martie 1907 (aflat, de asemenea, sub formă de copie la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642, f. 146-148), care le-a modificat pe cele amintite mai înainte, s-a instituit o singură medalie cu deviza: CA RĂSPLATĂ MUNCII PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT.
Medalia „va avea trei clase și se va acorda drept încurajare și răsplătire atât membrilor corpului didactic de toate gradele pentru serviciile aduse învățământului, cât și persoanelor care, fie prin scrieri, fie prin donațiuni importante sau prin diferite alte moduri, vor fi contribuit la dezvoltarea învățământului și progresul cultural național în genere. Medalia se compune: cea de clasa I dintr-o piesă de metal aurită de formă circulară cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, cea de clasa a II-a din o piesă de metal argintată și cea de clasa a III-a din o piesă de metal bronzat, având amândouă aceleași dimensiuni și formă ca cea de clasa I. Medalia de câte trele clasele poartă pe o parte în relief efigia Maiestății Sale Regelui, înconjurată de cuvintele: CA RĂSPLATĂ MUNCII PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT, înconjurate de o ghirlandă de stejar care se unește sus și jos prin câte o fundă. Medalia are la partea superioară o coroană mică de lauri pe un diametru de 25 mm având o lamă care servește pentru trecerea unei panglici prin ea. Panglica este de mătase moarată lată de 30 mm, având în mijloc o bandă albă verticală lată de 10 mm și de amândouă părțile câte o bandă roșie verticală de aceeași lățime. Medalia se poartă pe partea stângă a pieptului; în nici un caz nu se poate purta numai panglica singură”.
dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,
Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.