La scurt timp după evoluția primei reptile, aceasta s-a împărțit in doua grupuri distincte: sauropside și sinapside.
Sauropsidele sunt cele care cor deveni dinozauri, reptile și păsări.
Sinapsidele sunt cele care vor deveni mamiferele și primatele. Unele studii genetice indica faptul ca primatele s-au ramificat din alte mamifere in urma cu aproximativ 85 de milioane de ani. In anil 2013, s-au descoperit cele mai vechi fosile cu o vârsta de peste 55 de milione de ani.
Atunci am putea spune ca Strămoșul omului este și mai îndepărtat de vârsta menționata anterior, de 6 milioane de ani ?
Nu chiar. Astfel am putea sa ne întindem pana in urma cu 3,8 mld. de ani.
Paleontologii americani au identificat pe teritoriul Argentinei fosilele unui dinozaur care este cel mai mare descoperit pana in prezent, Dreadnoughts Schrani. Se crede ca a trăit acum 77 milioane de ani, având înălțimea de 25 de metro și o greutate de 65 de tone. L-am putea compara cu 10 elefanți. Descoperirea nu a foat întâmplătoare in Argentina, deoarece acolo se afla o regiune cu ierburi înalte (Pampas), ceea ce indica faptul ca dinozaurul ar fi foat ierbivor.
După cum bine știți, sfârșitul acestei specii a venit ca urmare a unui impact cu in asteroid de 14 ori mai mare decât suprafața Bucureștiului, cu Pământul, coliziunea având loc in Peninsula Yucatan din Mexic. Acest asteroid a ucis in primele 24h peste 75% din viețuitoarele acelor vremuri.
Dacă nu ar fi avut loc impactul cu asteroidul care a decimat specia dinozaurilor, am fi existat noi, oamenii ? Oare am fi putut evolua împreuna cu dinozaurii ?
Avem unele dovezi; coabitam împreuna cu crocodilii care se presupune ca sunt niște urmași ai dinozaurilor.
Părerea mea este ca ar fi fost mult mai dificil, poate i-am fi domesticit in vreun fel sau, de ce nu, ei sa ne domesticească pe noi.
