You are currently viewing EDITORIAL: O problema fundamentala a omului modern – hrana (II)

EDITORIAL: O problema fundamentala a omului modern – hrana (II)

  • Post category:Editorial

In trecut, omenirea s-a confruntat cu multe dezastre care au amenințat existența speciei noastre.
De la erele glaciare in care temperaturile de pe suprafața Pământului erau extrem de scăzute și pana la războaiele nucleare.
Dar acum trăim in epoca vitezei, unde totul se schimba cu o rapiditate ieșită din comun. Ceea ce știm sau credem ca știm acum, in 10 ani este posibil sa se schimbe radical.
Nu la fel se întâmpla in anil 1.400 de pilda.
Strămoșii noștri au fost nevoiți sa se adapteze intr-o parte puțin mai calda a Africii (sudul continentului), pentru ca temperaturile scazute cauzate de glaciațiune nu permiteau menținerea lui sapiens.
Dacă amenințarea unei ere glaciare nu mai este de actualitate, ba din contra – suntem alarmați când ne gândim la încălzirea globală, cum ar fi sa aflam ca intr-o buna zi nu vom mai avea ce mânca?
Populația Terrei a atins primul miliard in anul 1804 și de atunci este intr-o continua creștere. In ultimii 200 de ani, numărul oamenilor care trăiesc pe planeta albastra a crescut considerabil. Dar cum s-a întâmplat asta și de ce in ultimii 200 de ani a crescut populația mai mult ca in ultimii 70.000 de ani?
Dezvoltarea medicinei a avut un rol important, mai ales ca este un subiect prezent pe buzele tuturor oamenilor (vaccinurile).
Natalitatea a avut o creștere remarcabila, cu precădere in Asia și Africa.
Și as vrea sa ne oprim puțin aici.
Africa este continentul cel mai greu încercat din toate punctele se vedere. Deși este bogat in resurse (petrol, aur, diamante), este extrem de sărac dacă ne raportam la calitatea vieții oamenilor. Majoritatea acestora trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi.
Natalitatea in Africa este alarmant de ridicată, mai ales in Nigeria, unde se nasc cei mai mulți copii de pe Terra. In prezent, populația Nigeriei este de aprox. 200 milioane de locuitori, dar in anul 2100 aceasta va atinge 800 milioane. Ca o comparație, China înregistrează 1,4 mld. locuitori, iar in anul 2100 se estimează ca vor fi aprox. 1 mld locuitori.
Și nu este doar cazul Nigeriei.
Întrebările sunt următoarele: dacă populația africana creste alarmant și hrana pentru africani este foarte putina, cine va suporta hrana pentru miliardele de suflete?
Si… odata cu dezvoltarea masinariilor bazate pe IA (inteligenta artificiala), care in cea mai mare parte va înlocui munca omului, care va fi rolul africanilor pe aceasta lume? E clar ca odata cu mencanizarea nu vom mai avea nevoie de forța de munca, mai ales ieftină, care provine din țările sărace.
Cu greu susținem 7,8 mld de persoane, dar 11 mld (in anul 2100), dintre care vreo 3,5 mld africani?
Dacă alimentația din prezent se bazează in mare parte pe produse de origine animală, probabil carnea va fi un vis frumos pentru omenire spre sfârșitul acestui secol – deja exista alimente sintetizate cu gust de carne.
In ceea ce privește încălzirea globală, in acest sens vor putea sa profite tari precum Rusia. Siberia este un câmp înghețat. Odată cu încălzirea globală, se va dezgheța și va fi perfecta pentru agricultura. Cum cererea de hrana va fi imensa, Rusia nu va face altceva decât sa profite de doua lucruri: problema demografica (creșterea populației) și încălzirea globală.
Dar noi, romanii, vom fi afectați de toate aceste evenimente?
Cu siguranța – da! Mai ales dacă ne gândim la inteligenta artificiala care, mai devreme sau mai târziu, va prelua cele mai multe sarcini ale omului din prezent… poate și aceea de a muri.
Asta vom dezbate săptămâna viitoare, in următorul editorial.

Prof. Razvan Visan