In ultimele nouă luni foarte mulți dintre noi ne-am intrebat: Pot lucra de acasă sau sunt legat de locul meu de muncă?
Carantina, restricțiile și izolarea impusă au împins zeci de milioane de oameni din întreaga lume să lucreze de acasă, accelerând un experiment care se luptă să câștige teren in momentul de față.
În această perioadă limitările și restricțiile impuse au adus beneficii sănătății noastre, in sensul că am interacționat mai puțin sau deloc cu colegii de muncă.
Astăzi, mulți oameni se întorc inapoi la locul de muncă pentru că trebuie relansată economia, iar modele hibride in care unii au stat acasă iar alții au fost la birou sau pe teren, in unele cazuri a dat rezultate,in altele nu.
Virusul a trecut peste barierele culturale și tehnologice, punând astăzi în mișcare o schimbare structurală a conceptului de muncă, a locului de muncă, cel puțin pentru unii.
Acum, că vaccinurile sunt în așteptarea aprobării, întrebarea care se profilează este: În ce măsură va persista munca de la distanță? După o experiență,chiar proprie de nouă luni, pot spune că potențialul de muncă la distanță este foarte concentrat în rândul lucrătorilor cu înaltă calificare, cu înaltă educație, într-un sector redus de activități sau industrii, ocupații sau zone geografice. Mai mult de 20 la sută din forța de muncă ar putea lucra de la distanță trei-cinci zile pe săptămână la fel de eficient ca în cazul în care ar lucra de la birou.
Dar poate acest lucru ar insemna de trei ori până la patru ori mai mulți oameni care ar lucra de acasă, aspect ce poate avea un impact profund asupra economiilor urbane, a transporturilor și a cheltuielilor, printre altele.
Multe din activitățile fizice sau manuale, precum și cele care necesită utilizarea de echipamente fixe, nu se pot face de la distanță. Ne putem gândi la actul medical de îngrijire spitalicească, la utilaje de operare, la utilizarea echipamentelor de laborator și procesarea tranzacțiilor clienților în magazine. În schimb, activități precum colectarea și prelucrarea informațiilor, comunicarea cu ceilalți, predarea și consilierea, codificarea datelor se pot face teoretic de la distanță.
În urma discuțiilor cu mai mulți angajatori prieteni am tras concluzia că multe dintre activități nu pot fi făcute de la distanță sau dacă acestea au loc, sunt ineficiente.
Putem aminti aici coaching-ul; construirea relațiilor dintre clienți, furnizori și colegi; aducerea de noi angajați într-o companie; negocierea și luarea deciziilor critice; predare și formare; inovare si creativitate.
Dacă integrarea ar fi efectuată de la distanță, de exemplu, ar necesita o regândire semnificativă a activității pentru a produce rezultate similare cu cele obținute în conditții de interacțiune interpersonală.
Predarea la distanță in școli și grădinițe a prejudiciat dramatic actul de învățământ, calitatea acestuia afectând deopotrivă și profesorii și părinții.
În mod similar, s-a intâmplat și cu sălile de judecată unde lipsa de conexiune intre avocat și inculpat, carențele unor indicii non-verbale cu judecătorii au constituit probleme in desfășurarea actului juridic.
Cu siguranță toate aceste activități vor trebui să revină la normalul de acum 9 luni.
Lipsa unei astfel de decizii va accentua ireversibil inegalitățile la nivel social.
Răzvan Ionescu