You are currently viewing EDITORIAL: RAZBOIUL DE 1421 DE ZILE-(1941-1945). EPISODUL X

EDITORIAL: RAZBOIUL DE 1421 DE ZILE-(1941-1945). EPISODUL X

  • Post category:Editorial

Serviciul Special de Informaţii: ,,O schimbare de guvern, a accentuat Maniu, ar fi catastrofală pentru România; aceasta o spun eu, a accentuat şeful grupării naţional-ţărăniste, care sunt adversar al regimului, dar care cred că atât mareşalul cât şi Mihai Antonescu sunt necesari în momentul de faţă”.
Serviciul Român de Informaţii consemnează poziţia grupărilor şi partidelor politice după întrevederea dintre Adolf Hitler şi Ion Antonescu din 12-13 aprilie 1943 de la Klessheim:
,,Comunicatul cu privire la întrevederea dintre Führer şi dl. mareşal Antonescu a provocat, după cum am anunţat, o fierbere extraordinară în cercurile conducerii grupărilor liberală şi naţional-ţărănistă. Atât Maniu cât şi Dinu Brătianu socotesc că angrenarea României într-un război împotriva puterilor anglo-saxone zdruncină în mod definitiv poziţia noastră şi înlătură orice posibilitate viitoare de a găsi un compromis cu naţiunile care, după opinia lor, au câştigat războiul… O schimbare de guvern, a accentuat Maniu, ar fi catastrofală pentru România; aceasta o spun eu, a accentuat şeful grupării naţional-ţărăniste, care sunt adversar al regimului, dar care cred că atât mareşalul cât şi Mihai Antonescu sunt necesari în momentul de faţă”.
Referindu-se la activitatea Aşezământului Naţional ,,Regina Maria”, Ion Antonescu dispune: ,,Pe viitor, nu o societate ad-hoc, ci întreaga societate românească: şcoala, biserica, familia, administraţia etc. vor fi răspunzătoare de îngrijirea cimitirelor şi de dezvoltarea cultului morţilor şi de proslăvirea eroilor”.
Companiile 1 și 3 din Regimentul 38 infanterie luptă eroic, în cadrul atacului executat de Regimentul 13 vânători de munte german, pentru cucerirea dealului Mischako, puternic fortificat, și pentru reducerea capului de pod de la Novorossiisk. Cu toate că succesul nu a fost complet, trupele germane și române şi-au menţinut pozițiile cu toată înverșunarea contraatacurilor executate de inamic. ,,Numele Osereika și dealul Mischako – releva generalul Helmut Friebe, comandantul Diviziei 125 infanterie germană –, rămâne pentru totdeauna în istoria gloriosului Regiment 38 infanterie”.
Divizia 9 cavalerie este evacuată din Crimeea, în opt loturi, eşalonul de comandament sosind cu avionul pe aerodromul din Mamaia, la 28 aprilie, orele 5.20. Până la 2 mai a staţionat în zona Straja, Potârnichea, Voevodul Mihai, de unde a fost transportată în garnizoanele de reşedinţă din Banat (10 mai 1944). În capul de pod de la Sevastopol au rămas Detaşamentul „locotenent-colonel Brăcăcescu” (circa 1 000 militari) şi Detaşamentul „maior Fărcăşeanu” (circa 300 militari).