You are currently viewing EDITORIAL: REFORMA ÎN SĂNĂTATE

EDITORIAL: REFORMA ÎN SĂNĂTATE

  • Post category:Editorial

REFORMA ÎN SĂNĂTATE pornește de la premiza cunoașterii stării de sănătate a populației pe mai multe paliere :structura sociio-demografica(sex, vârsta, venituri, studii), distribuția teritorială (patologie diferita în funcție de zona geografică, de factorul de mediu și ocupatie).
Deci primul element de reforma ar fi accentul spre medicina primară. Aceasta te ajută să pui diagnostic și tratament precoce la multiple afecțiuni. Asta înseamnă că diverse cazuri nu avansează, nu creează complicații, deci obțin o recuperare mai rapidă, reiinsertie socială accelerată fără afectarea capacității de muncă.
La nivel de sistem se pot obține reducerea drastică a necesității spitalizării și a tratamentelor complexe.
Pe ansamblu rezultă o reducere a costurilor/persoană,resursele financiare putând fi dirijate spre zone care necesită investiții mari (spitale, centre de excelență dotate cu tehnologie de înaltă performanță).
A doua dimensiune a unui sistem de medicină primară solid și eficient este dispensarizarea.
Aceasta consta în preluarea bolnavilor, mai ales a celor cronici, către supravegherea la domiciliu a evoluției bolii sub tratament.
A treia dimensiune a medicinii primare este prevenirea și profilaxia îmbolnăvirilor inclusiv prin programe complexe de educație sanitară în masă.
Deci, o reformă sanitara poate începe cu 5 puncte esențiale : evaluarea stării de sănătate a populației, diagnostic și tratament precoce cu limitarea gradului de spitalizare, dispensarizarea, profilaxia și prevenția și utilizarea rațională a resurselor umane și financiare.

Răzvan Ionescu