You are currently viewing EDITORIAL: România (a)normala

EDITORIAL: România (a)normala

  • Post category:Editorial

Avem o țara frumoasa, cu peisaje unice in lume, animale endemice și frumoase tradiții.
Aici s-au născut numeroase legende, de la Dracula pana la povestea Meșterului Manole.
Foarte multi turisti vin sa viziteze Rezervația Naturala a Biosferei Delta Dunării, Babele din Bucegi sau Sfinxul in jurul cărora s-au creat diverse mituri, zonele cultural-traditionale din Maramures, Bucovina, iar Național Geographic a situat comunele Peștera și Măgura din județul Brașov pe locul 1 in topul destinațiilor rurale din Europa.
Diversitatea culturală este impresionanta, de o bogăție inestimabila pentru noi. Multe etnii si-au pus amprenta asupra teritoriilor din țara noastră, fie ca vorbim de satele lipovene din Dobrogea sau de așezările săsești din Transilvania.
Dar cum rămâne cu noi, cei care ne-am născut, trăim și muncim aici? O ducem bine?
Sau faptul ca tot mai mulți tineri vor sa părăsească România este un indiciu ca… nu prea.
Pentru început, sa facem o analiza a bilanțului migratoriu, sa aflam câți romani sunt plecați peste hotare. După ultimele statistici se estimează ca cifra acestora se situează undeva între 4-8 milione. Foarte mulți, dacă ne raportam la populația totala a țării, care este in prezent puțin sub 20 de milioane de locuitori. Cea mai mare s-a înregistrat la începutul anilor 90’, peste 22,5 milioane.
Cei mai mulți romani au plecat după anul 2007, o data cu aderarea la UE, fapt care a dat frâu liber migrației. Cauzele pentru care oamenii pleacă sunt simple. De fapt, este una singura: economică.
Salariul minim din România este extrem de mic, undeva la 1.350 lei pe luna și uneori ma întreb cum poate trai o familie formată din 3 membri (sot, soție și un copil) cu un venit per familie de aprox. 3.000 lei (plus alocația copilului). Și atunci nu trebuie sa ne mai întrebam de ce pleacă romanii afara.
Mai rău este ca cei care pleacă sunt tinerii și asta afectează și mai mult situația demografica a țării: forța de munca și natalitatea vor scădea. Se estimează ca in anul 2050 vom fi puțin peste 15 milioane.
Ce este de făcut ?
Îmi este puțin greu cu ce sa încep prima data, pentru ca sunt foarte multe lucruri care trebuie reparate sau refăcute, unele de la 0.
Cum am stabilit mai sus, principala cauza a plecării romanilor peste hotare o reprezintă banii. Nu poți sa trăiești in anul 2021 cu un salariu minim pe economie, care este de-dreptul jalnic, in condițiile in care prețurile sunt aproape de nivelul Germaniei. Aici intra in discuție și consumul. Fiecare persoana își dorește sa mănânce cât mai bine, sa își cumpere haine cât mai frumoase și sa meargă in vacante unde se poate relaxa decent. Asta pe lângă faptul ca suntem bombardați cu reclame la diverse lucruri sau servicii și aici, din nou, algoritmii își fac bine treaba, de la cele mai noi sortimente de Kinder (după care râvnesc copiii) și pana la mașinile luxoase, pe care o persona cu salariul minim pe economie și le-ar permite dacă ar munci… 30 de ani.
Și așa se hotărăște o persoana sa lase totul in urma și sa meargă sa muncească intr-o țara din vestul Europei care ii asigura un salariu minim de 1.300€, chiar dacă dorul de cei dragi îl apasă, dar compensează financiar.
Așadar, primul pas ar fi creșterea salariului. Nu poți tine oamenii in țara, in secolul social media, cu 1.350 lei pe luna!
Asta este doar o parte din problema, pentru ca sunt persoane, ca și mine, care aleg sa rămână in țara și sa se lovească de… CORUPȚIE.
Și acest subiect o sa îl dezbatem pe larg in următorul editorial.