You are currently viewing EDITORIAL: Unele aspecte privind comunitatea de constructori italieni de la Târgoviște – Francesco Venchiarutti (1869-1934)

EDITORIAL: Unele aspecte privind comunitatea de constructori italieni de la Târgoviște – Francesco Venchiarutti (1869-1934)

  • Post category:Editorial

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, undeva prin anii 1880-1890, au sosit la Călărași un grup impresionant de 3000 de italieni din zonele mai sărace ale Italiei, după relatările Umberto Fugalli, aceștia poposind la solicitarea regelui Carol I, care-i adusese cu scopul de a coloniza Ialomița, fiind aduși din perspectiva mâinii de lucru ieftine a italienilor, renumiți constructori și meșteri cioplitori în piatră prin definiție. Așa cum reiese din fișa personală a lui Ermenegildo Zaccarelli, păstrată în custodia Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Dâmbovița, aflăm informații prețioase despre sosirea italienilor la Călărași: „Venit în România pe 18 octombrie 1898, cu părinții, m-am stabilit la Călărași, unde am locuit până în 1900, iar din 1901 am locuit la Târgoviște fără a mai părăsi vreodată localitatea”.

De aici, o parte dintre italieni au fost angajați pentru executarea unor lucrări importante, mai ales în orașele București, Iași, Ploiești și Craiova. Un număr semnificativ de italieni s-a îndreptat ulterior spre Târgoviște, acest lucru explicându-se datorită existenței unei puternice comunități romano-catolice, precum și a Bisericii romano-catolice Sf. Francisc de Assisi din orașul de la Chindie, unde Vitus Bianconi a fost preot paroh între anii 1883-1904.

Constructorii italieni s-au remarcat în orașul Târgoviște prin edificarea majorității imobilelor existente și astăzi, dintre care amintim aici pe cei din familiile Zanissi, Fugalli, Zamollo, Mandolini, Magnani, Facco. De asemenea, o contribuție însemnată au avut și Enzo Canella (a condus lucrările de construcție de la Casa d’Italia), B. Giulini (cel care a întocmit proiectul canalizării orașului Târgoviște), Cabro Giovani, Signorini Rico și Francesco Fornig (au condus lucrările la construirea noului local al poliției), Baltasar Vignossa Giovanni și Giovanni Batista Del’Basso (artizanii localului primăriei orașului), Mario Pascoli (care a luat în antepriză Școala de băieți nr. 2), Paul Furlani (realizatorul schiței bulevardului castanilor și a planului casei directorului Școlii mixte din Suseni), Eralio Zinelli (a ridicat turnul de pază al pompierilor din strada Justiției și este constructorul a mai multor case din oraș, printre care și casa fiicei sale, Aurora Zinelli, situată pe bulevardul Carol I), Ricardo Facco (a executat scările interioare de la Casa Dobrică, Liceul Constantin Carabella și la sediul actualei Procuraturi), Virgilio Peternelli.

Meșteri, arhitecți, ingineri și proiectanți deopotrivă, alături de aceștia au existat și și-au adus o contribuție majoră la edificarea orașului Târgoviște, renumiții Francesco Venchiarutti (1869-1934), Ermenegildo Zaccarelli, căsătorit cu Felicia Listuzzi, Romano de Simon (1900-1981), atât de cunoscut și apreciat în oraș și nu numai, pentru realizările sale, însă, de departe, cel mai profilic arhitect de origine italiană, este Ion Magrini, căruia i se datorează un număr de 110 case și imobile din orașul Târgoviște!

Francesco Venchiarutti s-a născut la 5 decembrie 1869 în localitatea italiană Osoppo, acolo unde își au rădăcinile și Virgilio de Simon și Domenica Pezzetta, părinții lui Roman de Simon, născut la 21 ianuarie 1900 la Târgoviște. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Francesco Venchiarutti, împreună cu Ermenegildo Zaccarelli, dar și alături de alte familii de italieni din provincia Udine, a ajuns la Călărași. După ce a ajuns la Târgoviște, deși nu a urmat studii superioare, totuși acesta deținea firmă de antreprenor și meșter zidar pe cont propriu: „Desenator și Constructor de Binale pe cont propriu”. A fost căsătorit cu Anna Venchiarutti, dar neavând copii, familia Venchiarutti au înfiat-o pe nepoata Pascutta, căsătorită Georgescu.

Mormântul lui Francesco Venchiarutti aflat în Cimitirul Catolic din Târgoviște, martie 2022

 

În orașul Târgoviște, și-a construit după propriile planuri, o casă situată pe strada Matei Basarab, nr. 12, și a executat planurile pentru următoarele case: Casa Iamandache Alexandrescu, situată pe strada Colonel Băltăreț; Casa Anna Venchiarutti, situată pe strada Matei Basarab, nr. 44, unde a locuit Pascutta Georgescu cu fiii acesteia; Vila Zoia a lui Iorgu Lăzărescu; Cinema Victoria; Un mic coteț de păsări pentru familia Slavu, situat pe strada Justiției.

Francesco Venchiarutti își doarme somnul de veci în Cimitirul Catolic din Târgoviște.

 

 

 

 

Surse:

– Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dâmbovița, fond Primăria orașului Târgoviște;

– Gloria Gabriela Radu, Monica Sângeorzean, Constructori italieni la Târgoviște, în „Valachica. Studii și cercetări de istorie”, Târgoviște, 1997;

– Gloria Gabriela Radu, Constructori italieni la Târgoviște, Editura Ararat, 2001.

 

Prof.dr. Cornel Mărculescu