Cuvântul anului 2020 a fost „lockdown” și, din pacate, a fost relevant si în prima jumatate a anului 2021. Din fericire, odată cu producerea și lansarea mai multor vaccinuri, putem vedea în sfârșit lumina de la capătul tunelului.
Pandemia COVID-19 a fost o experienta plina de provocari si dificultati pentru toata lumea, iar viata noastra, asa cum o stiam, s-a schimbat. Pe măsură ce restricțiile încep să se relaxeze, mulți dintre noi așteptăm cu nerăbdare să ne vedem familia și prietenii și să ne întoarcem la activitățile pe care le-am ratat în ultimul an. Exista insă si persoane carora ideea de a reveni la rutinele vechi sau de a face lucruri pe care nu le-au făcut de ceva vreme le poate provoca anxietate sau stres. Isi fac griji cu privire la utilizarea mijloacelor de transport în comun, la revenirea la serviciu, sau la a merge in vizite si vacante.
De-a lungul pandemiei am dezvoltat noi obiceiuri, noi tipare de gandire si comportament ca răspuns la amenințarea permanenta a virusului COVID. De asemenea, s-a modificat si felul in care ne gestionam așteptările și emoțiile cu referire la socializare, calătorii și explorarea diverselor interese. Schimbarea acestor tipare poate fi dificila, ne poate lua mai mult timp sa ne ne adaptam la o viata cu mai putine restrictii, la redeschiderea spatiilor comune de munca sau de relaxare si socializare. Este nerealist sa ne asteptam ca lucrurile sa se intoarca instantaneu la cum erau in 2019, inainte de pandemie, iar asteptarile nerealiste pot duce la sentimente de frustrare, dezamagire si chiar furie.
Pentru a usura adaptarea la perioada care urmeaza, se pot face cateva lucruri care sa ajute la pregatirea mentala si la gestionarea temerilor si stresului:
1. Fa lucrurile in ritmul tau – schimbarile pentru revenirea la “viata normala” trebuie facute pas cu pas, in propriul ritm, ignorând presiunile din partea celor din jur care ar putea merge într-un ritm mai rapid.
2. Fii flexibil – noul “normal” presupune, in continuare, flexibilitate si adaptare la incertitudine. Incearca sa te concentrezi pe momentul prezent si sa limitezi planurile de viitor la perioade mai scurte.
3. Exerseaza socializarea – reconecteaza-te treptat, incepe cu persoanele in care ai incredere si extinde apoi socializarea in ritmul tau. Alege locurile in care te simti bine, poarta masca in continuare daca te simti mai in siguranta, fii atent la cum te simti cand interactionezi cu ceilalti.
4. Planuieste lucruri care iti fac placere – ar putea fi de ajutor sa faci o lista a lucrurilor pe care vrei sa le faci, a locurilor pe care vrei sa le vizitezi si a persoanelor cu care vrei sa te intalnesti.
5. Fa-ti timp pentru tine – chiar daca numarul evenimentelor si al oportunitatilor de socializare va creste, nu uita sa fii atent la ce simti, sa te odihnesti suficient, sa spui “nu” atunci cand te simti coplesit sau inconfortabil.
Este important să vă amintiti că nu sunteți singurii care vă simțiți anxioși în legătură cu viața după lockdown și, dacă o sa incercati să vorbiți cu prietenii și familia despre asta, e posibil sa constatati că și ei se simt așa. Concentrați-vă asupra a ceea ce puteți controla și apreciati lucrurile mici, cum ar fi să vă bucurați de cafeaua de dimineață la soare sau să ascultați muzica preferată atunci când începeți să vă simțiți copleșiți.
Nu uitați că am trăit vremuri fără precedent și că felul în care trăiam inainte de pandemie a fost complet dat peste cap. Fiti rabdatori si indulgenti, atat cu propria persoana cat si cu ceilalti și incercati sa constientizati că va dura ceva timp ca lucrurile să revină la „noul normal”, indiferent de ceea ce ne dorim noi.
Apelați la cei dragi sau la un specialist pentru sprijin emoțional, este in regula daca aveti nevoie de o perioada mai lunga de adaptare decat ceilalti. Toată lumea reactioneaza diferit la situații și nu exista o reteta pentru o abordare mai bună decât alta in ceea ce priveste reintoarcerea la viata de dinainte. Gasiti-va si pastrati-va ritmul, fiti flexibili si dati-va timp pentru schimbarea tiparelor de gandire si comportament dobandite in timpul pandemiei.
Psiholog clinician – Oana Filip