Ultimele modificări ale Codului Fiscal, valabile pe parcursul acestui an, prevăd ca angajatorii să poată plăti costurile cu creșa sau grădinița pentru copiii angajaților lor, iar sumele să fie deduse din impozitul pe care companiile îl datorează statului.
Facilitatea fiscală prevede că pot fi deduse astfel costurile până la 1.500 de lei pe lună, prin intermediul unui contract între grădiniță sau creșă și compania la care lucrează angajatul.
În urma acestui contract, compania nu pierde nimic întrucât banii îi vor fi scăzuți din impozitul pe profit obținut.
„Contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie, (…) dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate”, prevede modificarea Codului Fiscal adoptată în noiembrie.
Practic, fiecare angajat ar putea să ceară angajatorului să deconteze cheltuielile cu grădinița sau creșa, însă banii nu-i vor fi virați personal, ci direct grădiniței. Pentru acest lucru este necesar un contract între companie și grădiniță sau creșă.
Angajatorul nu are obligația de a încheia aceste contracte, mai ales că aceste cheltuieli nu sunt direct deductibile din impozitul pe profit, însă părinții le pot intermedia astfel încât până la 1.500 de lei pe lună din costurile creșei sau grădiniței să fie suportate direct de companie și, indirect, de către statul român.
De asemenea, sumele acordate de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților nu vor fi considerate venituri impozabile obținute de angajați astfel că nici aceștia nu vor trebui să plătească în plus la stat pentru această facilitate.
Măsura este valabilă atât în cazul companiilor care au deschis creșe sau grădinițe proprii pentru copiii angajaților, cât și în cazula salariaților care au copii la alte instituții de educație timpurie.