You are currently viewing BUCEGI: Un tractor cu șenile circulă, în aria protejată, pe poteca destinată turiștilor ce urcă la Omu

BUCEGI: Un tractor cu șenile circulă, în aria protejată, pe poteca destinată turiștilor ce urcă la Omu

Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, „pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili, cu excepţia drumurilor permise accesului public”. Cei care încalcă prevederea pot primi amenzi între 6.500 şi 7.000 de lei (persoane fizice) şi între 25.000 şi 30.000 de lei (persoane juridice).
Parcul Natural Bucegi este una dintre cele 27 de arii protejate din România. Are o suprafaţă de aproape 33.000 de hectare şi se întinde pe teritoriul a trei judeţe : Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.
Parcul Natural Bucegi este sit „Natura 2000” protejat de Uniunea Europeană.
De respectarea regulilor parcului ar trebui să se ocupe directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu, o prezență mai mult lipsă în zonă și o mână de rangeri ce nu fac față afluxului mare de turiști.
Horia Iuncu, este același personaj ce aproba să se urce cu coloane de autovehicule la Sfinx, în 2014 și care dăduse aprobare, nerespectând cerințele legii, pentru construirea unei biserici lângă Sfinx și alte aprobări controversate pentru diferite construcții in zona parcului.
Cei din zonă povestesc ca este activ doar în treburi monahale (fiind călugăr la Mânăstirea Sinaia), iar singura locație în care ar putea fi găsit, Puctul de Informare al Parcului, fiind semi părăsit, plin de bălării si cu lacătul incuiat pe poartă.
Nu se poate ca acel tractor șenilat să circule fără știința administrației Parcului, iar daca este așa, este încă o dovadă de neimplicare și indolență în administrarea lui.
La acest tractor se adaugă zecile de taxiuri 4×4 ce cară „turiști” contra sumei de 100lei/persoană spre Sfinx și Babe, depășind limita în care este permisă deplasarea cu autovehicule, cat și zecile de ATV-uri întâlnite in weekend prin Parc.
Singurele autorități care iau măsuri, chiar daca sunt puțini ca efectiv, sunt jandarmii montani și polițiștii de la Postul de Poliție Montană Padina.
Vom urmări îndeaproape acest fenomen și vă vom prezenta în articole viitoare și alte exemple de totală lipsă de interes in administrarea acestui Parc Natural.

Petre Cristin-Redactor Șef Chindiamedia.ro