You are currently viewing EDITORIAL: Guvernul Orban nu este interesat de vaccinul românesc

EDITORIAL: Guvernul Orban nu este interesat de vaccinul românesc

  • Post category:general

Pornit din China la sfârșitul anului trecut virusul s-a răspândit în întreaga lume, paralizând economiile, ucigând peste 1,2 milioane de oameni și dăunând grav imaginii Beijingului.
În 2021, China intenționează să-și răscumpere greșeala prin găsirea unui vaccin care să fie la indemâna tuturor. Deși se confruntă cu o concurență acerbă din partea firmelor Pharma din Statele Unite și Europa, în cursa pentru a dezvolta primul vaccin, Beijingul este gata să domine distribuția de vaccinuri în țările în curs de dezvoltare și de a culege beneficiile strategice din acest lucru.
In prezent la nivel mondial sunt 11 candidați în faza a treia de studii, etapa finală înainte de aprobarea de reglementare a vaccinului . Dintre aceștia, 4 firme sunt din China. Cea mai promițătoare, cu șanse mari de a reglementa un vaccin eficient este Sinopharm, cu sediul în Wuhan, epicentrul epidemiei, care oferă deja muncitorilor din Emiratele Arabe Unite posibilitatea vaccinării.
Niciunul dintre vaccinurile la care se lucrează acum la nivel mondial nu va avea eficiența vaccinului românesc, ne spune prof.dr. Virgil Păunescu.
Si asta pentru că tehnologia Institutului Oncogen din Timișoara creează imunitate celulară, care persistă peste 11 ani, în timp ce imunitatea pe bază de anticorpi, folosită de cei care lucrează la vaccin, protejează doar câteva luni.
România s-ar putea clasa în vârful cercetării medicale dacă ar finaliza vaccinul anti-Covid. Tehnologia românească are o cu totul altă abordare, fapt care va asigura o protecție pe o perioadă îndelungată. Probabil acesta este și motivul pentru care vaccinul românesc este sabotat din toate părțile, dar mai ales de către cei aflați la guvernare, care refuză să finanțeze poate cel mai important proiect al țării.
”Un vaccin cu efect pe 11 ani nu este rentabil pentru marile companii Sunt viruși în care anticorpii sunt eficienți, cum este și cazul gripei, dar problema este că mutațiile de la un sezon la altul sunt atât de mari încât trebuie, de fiecare dată, un alt vaccin, arată prof.dr.Virgil Păunescu.
Acesta susține că și în cazul coronavirusului, tipul care circulă în prezent este o formă care a dezlocuit total forma inițială din Wuhan. ”Noi am făcut o analiză pe cele 112 secvențializări de la diverși pacienți din lume. Nici în România nu mai circulă varianta Wuhan inițial, ci o variantă nouă care circulă în toată lumea și care produce o cantitate virală mult mai mare și are un nivel de contagiune mai mare. Înlocuirea variantei vechi s-a produs în decurs de o lună, mai exact în aprilie”, afirmă prof.dr. Păunescu.

Răzvan Ionescu