Asociația HELP Autism prin centrul de la Târgoviște marchează Ziua Internațională a Autismului prin mai multe acțiuni ce au avut loc pe 2 aprilie 2024 în Parcul din incinta Complexului de Natație Târgoviște. Evenimentul a început cu un marș de solidaritate la care au participat copii, părinți și reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și alți cetățeni ai orașului care au înțeles nevoia de vizbilitatea pe care o au persoanele cu autism și familiile lor.
Evenimentul de la Târgoviște este organizat în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgoviște, Direcția Generală de Asistență Socială Și Protecția Copilului Dâmbovița, Centrul de zi pentru copii cu autism și sindrom Down „Sfânta Maria” și Centrul de Recuperare, Socializare și Consiliere a Copilului cu Dizabilități, și face parte din campania „Not Invisible” / „Nu sunt invizibil”, dezvoltată de rețeaua organizațiilor europene Autism Europe, mai multe detalii despre campanie pe https://vizibil.helpautism.ro/
În cadrul evenimentului, s-a lansat Angajamentul pentru Autism – un document de poziție (pledge) pe care candidații la toate alegerile de anul acesta sunt invitați să-l semneze, un gest care să dea încredere și speranță părinților să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minți diverse sunt înțelese și sprijinite. Acest document este redactat împreună cu rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) și Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități și reprezintă vocea a peste 10.000 de familii în care cel puțin un membru are autism.
În România trăiesc aproximativ 45 000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț, deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși au vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.
Daniela Bololoi – Președinte HELP Autism și RO TSA,
Loredana Angelescu – Psiholog, coordonator al centrului HELP Autism Târgoviște.