Guvernul României pregateste un proiect de Ordonanță de Urgentă ce va reglementa domeniul asistenţei medicale operaţionale. Proiectul de OUG care modifică Legea Sănătăţii defineşte domeniul asistenţei medicale operaţionale (de război).
Asistenţa medicală operaţională cuprinde serviciile de protecţie medicală a forţei armate, de serviciile de evaluare, tratament și evacuare medicală, de asistență medicală de hemotransfuziologie furnizate de personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar din Ministerul Apărării, în scopul prezervării stării de sănătate, protejării și salvării vieții personalului militar și civil propriu, precum și cel al forțelor participante din cadrul țărilor partenere, care participă, pe teritoriul național și în afara acestuia, la acțiuni militare pe timpul executării misiunilor, acțiunilor militare și exercițiilor naționale sau multinaționale pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război.
Personalul auxiliar sanitar militar este format din cadre militare active, soldați și gradați profesioniști fără drept de liberă practică medicală, instruit și certificat cu competențe specifice în domeniul medicinei operaționale să aplice manevre de prim ajutor, de nursing, administrare de medicamente pe timpul misiunilor și acțiunilor militare la care participă forțele armate și să aplice procedurile privind manipularea răniților pe timpul evacuării rapide în condițiile mediului operațional.
Din categoria personalului auxiliar sanitar militar fac parte sanitarul fără drept de liberă practică medicală, militarul salvator și conducătorul mijlocului tactic de evacuare medicală.
Personalul auxiliar sanitar militar nu răspunde penal sau civil pentru acțiunile de prim ajutor și de evacuare medicală îndeplinite cu bună credință, în baza cerințelor misiunii, exclusiv pe timpul misiunilor specifice Ministerului Apărării, cu respectarea limitelor competențelor dobândite în cadrul sistemului medical operațional, conform proiectului.
Pentru dobândirea competențelor specifice medicinei operaționale, personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar urmează programe de formare profesională în instituțiile de învățământ şi în centrele de formare specializate aflate în structura Ministerului Apărării şi/sau în alte centre de formare autorizate şi acreditate aflate în structura instituțiilor publice naționale și internaționale, cu recunoașterea națională a competențelor dobândite numai după susținerea examenului de echivalare a acestora.
Asistenţa medicală operaţională va fi structurată pe trei niveluri:
-tactic, caracterizat prin triaj, măsuri de prim ajutor și evacuare. La acest nivel se aplică în special proceduri de salvare a vieții în câmpul tactic, proceduri de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, pregătirea rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală propriu-zisă;
-operativ, caracterizat prin consolidarea măsurilor de control al traumei, de continuare a procedurilor chirurgicale sau medicale, de intervenție în focar epidemiologic și evacuare medicală.
-strategic, caracterizat prin servicii de asistență medicală complexe și complete furnizate prin formațiuni medicale de tratament fixe care vizeazpă toate specialitățile medicale și chirurgicale până la recuperare, prin laboratoare biologice de importanță strategică și prin mijloace de evacuare medicală strategică.
Toate serviciile de asistență medicală operațională, furnizate prin formațiunile medicale de tratament și de evacuare medicală, vor fi finanțate din bugetul Ministerului Apărării Naționale.