Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște a desfășurat, în perioada 17.08.2020 – 30.09.2020, cercetări arheologice sistematice în situl de la Geangoești -Hulă, comuna Dragomirești, județul Dâmbovița, în ciuda resticțiilor sanitare și contracțiilor bugerare impuse anul acesta de pandemia coronavirusului Covid 19.
Din anul 2015, an de an, în sit și în jurul sitului sunt desfășurate cercetări specifice, de amploare mai mică sau mai mare. Echipa de cercetare este formată din coordonator științific, arheolog expert, Ana Ilie, și arheolog expert, Ovidiu Cîrstina, precum și din Bogdan Ilie, care asigură partea de tehnică modernă, GPS și zbor cu drona, precum și de Alexandra Iordache, studentă a Facultății de Istorie din Iași, care s-a alăturat echipei în calitate de voluntar.
Deși puțin numeroasă, echipei de pe teren i se adaugă în procesarea materialelor și informațiilor colectate, alți cercetători, specialiști în diferite tehnologii preistorice, cum ar fi cioplirea rocilor, din care își confecționau comunitățile preistorice unelte tăioase, debitarea diferitelor materiale de origine dură animală, cum ar fi oasele și cornul, arheozoologi, sedimentologi, geo-morfologi, fizicieni, chimiști. Eforturile cumulate ale diferitelor discipline, în timp, permit adunarea a cît mai multe informații, care să permită reconstruirea istoriei micii comunități care a trăit în jurul orașului Târgoviștei acum 6000 de ani.
Anul acesta, obiectivele cercetării au fost adaptate noilor realități sociale, dar orientate spre a obține cât mai multă informație arheologică.
Am oprit lucrările de dezvelire a caselor din așezare, care erau laborioase, necesitând mult timp, oameni, și implicit, un buget de cel puțin cinci ori mai mare decît cel de anul acesta, și am optat pentru a realiza secțiuni care care să ne ajute să înțelegem peisajul din situl sitului, la momentul existenței așezării; cum arăta relieful în momentul instalării comunității și cum amplasarea oamenilor într-un loc modifică piesajul, prin acțiuni conștiente, de amenajarea a terenului sau inconștient, prin anumite modalități de exploatare a resurselor.
De asemenea, am folosit această camapanie de cercetare pentru a rezolva o dispută știintifică ce persistă de ceva vreme: așezarea de la Geangești– Hulă a fost fortificată sau a fost înconjurată de apă, protejată natural.
Anul acesta am trasat două șanțuri, unul de 22 x 1,5 m, altul de 15 x 2 m, amplasate în zona de vest și de nord, la periferia spațiului locuit, și acestea au dovedit că așezarea nu a fost fortificată.
Observații preliminare conturează următoarea imagine: comunitatea se instalează în lunca rîului Dâmbovița, cumva pe o ridicătură naturală, care nu este nici grind, nici popină, nici con de dejecție, pe care o terasează, la un moment dat, poate pentru a lărgi spațiul locuit, dar și pentru a îi conferi o formă circulară. Locul ales pentru instalare este înconjurat de apă, sau de zone mlăștinoase, chiar la periferia așezării, dar nu sunt indicii că aceasta ar fi fost inundată.
Știim din date obținute în anii anteriori că satul de la Geangoești-Hulă aparține unei comunități umane preistorice de mici dimensiuni, așemănător unui cătun cu 15-20 de case, dar acestea construite foarte aproape unele de altele. Așezarea suportă o dinamică a abandonării și reconstruirii caselor cam pe același amplasament; timp de 300-400 de ani, acestea, construite din lut și substructură din lemn, au fost refăcute din temelii de mai multe ori, uneori fiind lăsate să se dărâme, alteori fiind incendiate.
Deși rezultatele de anul acestea sunt lipsite de strălucirea și satisfacția descoperirilor din anii anteriori, în pofida volumul de muncă important, acestea nu sunt lipsite de importanță, ele fiind programate încă din anul 2018, ca parte a proiectului de cercetarea arheologică sistematică desfășurat pe teritroiul județului nostru: Cercetări arheologice pe cursul superior al râului Dâmbovița: așezarea Geangoești–Hulă.
ANA ILIE – arheolog expert la COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL CURTEA DOMNEASCĂ TÂRGOVIȘTE