Osemintele unui soldat român au fost găsite recent de o echipă din Federația Rusă, formată din JURI OGURZOV din Kletskaia și SERGEY CHIKHIREV din Volgograd, care se ocupă cu dezhumarea soldaților căzuți în al doilea război mondial. Astfel, Fruntașul Vasile D. Chiriac a fost găsit în Stepa Calmucă, la Cotul Donului, localitatea Raspopinskaja, alături de alți trei ostași, însă doar asupra lui Vasile D. Chiriac s-au găsit mai multe obiecte ce au dus la identificarea lui. Plăcuța de identificare, carnețelul C.F.R. (militar în termen), instrucțiunile de la busola Bezard, o poză cu regele Mihai, casca, două cruciulițe, plus alte documente personale, printre care și o poezie scrisă pe front în condiții de război, fruntașul dâmbovițean descriind într-o formă personală și metaforică situația în care se afla armata română în toamna anului 1942.
Din documentele găsite asupra sa, rezultă faptul că fruntasul Vasile D. Chiriac era din Târgoviște, cu centrul de recrutare Dâmbovița, făcând parte din Batalionul II, Compania a 5-a a REGIMENTULUI 22 INFANTERIE, comandat de colonelul Dumitru Captaru.
Pe baza acestor informații deosebit de importante, si mai ales ale fotografiilor cu obiectele descoperite asupra lui Vasile D. Chiriac, furnizate de prietenul meu Andrei Copoț, din Bacău, și preluate direct de la sursa Sergey Chikhirev din Federația Rusă, Biroul Operativ din cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” , filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița, coordonat de președintele filialei, domnul colonel Gheorghe Șerban, împreună cu vice președintele, prof. dr. Cornel Mărculescu și a secretarului asociației, domnul colonel Dumitru Iov, a depus un efort considerabil de identificare a fruntașului Chiriac D. Vasile, având in vedere că în județul Dâmbovița există un număr de 18. 434 eroi!!! În urma cercetărilor efectuate, s-a descoperit faptul că fruntașul Chiriac D. Vasile este născut în localitatea Gheboieni, comuna Tătărani, fiind trecut la poziția a doua pe placa frontală a monumentului eroilor căzuți în al doilea război mondial din satul Gheboieni, comuna Tătărani, județul Dâmbovița.
În acest moment nu cunoaștem datele și circumstanțele în care fruntașul Vasile D. Chiriac și-a pierdut viața, însă putem presupune că acest lucru s-a întâmplat undeva între sfârșitul lunii octombrie 1942, așa cum este trecută de însuși Vasile D. Chiriac în însemnările sale descoperite acum după 78 de ani, și data de 23/24 noiembrie 1942, momentul în care Gruparea Stănescu s-a predat.
În același timp, trebuie precizat faptul că REGIMENTUL 22 INFANTERIE din care făcea parte și fruntașul Vasile D. Chiriac, aparținea de Divizia 13 Infanterie comandată de generalul Gheorghe Rozin, și a ajuns la Raspopinskaja după 20 noiembrie 1942 , la scurt timp după ce s-au retras de le Sud de localitatea Kletskaia. În momentul de față osemintele se află în custodia Cimitirului de Onoare Românesc din Rossoșka, regiunea Volgograd, din Federația Rusă, unde își așteaptă slujba de înhumare, cel mai probabil anul viitor.
Prof.dr. Cornel Mărculescu, vicepreședinte Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița.