Legislația privind pregătirea populației pentru apărare va fi schimbată printr-un proiect de lege ce vizează modificarea Legii 446/2006.
Astfel, cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii din țară vor avea obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare pe care îl primesc.
Potrivit legii, cetăţeni încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar.
Cetățenii români încorporabili și rezerviștii aflați temporar în afara granițelor vor trebui să se prezinte, în cazul în care se declară stare de asediu, de mobilizare sau război, la centrele militare din țară în cel mult două săptămâni, mai prevede proiectul de modificare a privind pregătirea populației pentru apărare. Cei cu domiciliul în străinătate vor trebui să contacteze un centru militar din țară.
Proiectul de lege prevede amenzi dacă nu sunt respectate unele reguli, după cum urmează:
Între 510 și 1.020 de lei pentru:
-neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare
-neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară
-pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.
Între 1.020 și 3.060 de lei pentru:-neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situaţiei militare saupentru concentrare
-neprezentarea la exerciţiile și antrenamentele de mobilizare
Între 2.040 și 4.080 de lei pentru:
-prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune.
Între 4.080 și 8.160 de lei pentru:
-refuzul de a primi ordinul de chemare
-întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război
-neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.
Serviciul alternativ este cel pe care trebuie să-l facă cei care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme.
Cetățenii români încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, din străinătate, vor trebui să se prezinte în cel mult 15 zile de la notificarea lor, la centrele militare de care aparțin, pentru clarificarea situației militare sau a înmânării ordinului de chemare.
Notificarea românilor plecați temporar în străinătate se va face printr-o înștiințare oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România.
Cetățenii români ce nu și-a declarat domiciliul într-o altă țară și nu a obținut rezidența acolo, sunt considerați ca plecați temporar din țară.