Așa cum am învățat în clasele primare, alfabetul limbii române are 31 de litere, litera fiind semnul grafic prin care este redat un sunet, iar sunetul este expresia sonoră a literei.
De asemenea, am învățat că un sunet este redat grafic printr-o literă, iar o literă redă un sunet. Există, însă, și sunete care pot fi redate prin litere diferite, dar și litere care redau sunete diferite:
- sunetul [i] poate fi redat prin două litere, „i” și „y”, ca în cuvintele „inimă”, respectiv „ytriu” (element chimic).
În articolul de astăzi ne vom ocupa de litera „X”, pentru a observa care este pronunțarea corectă, în funcție de cuvântul în care apare.
Astfel, litera „X” notează următoarele sunete:
- [ks], ca în următoarele cuvinte: „xerox”- [kseroks], „fix”- [fiks], „text”- [tekst] sau „excursie”- [ekskursie];
- [gz], ca în următoarele cuvinte: „auxiliar”-[augziliar], „exact”-[egzakt], „examen”-[egzamen], „exercițiu”-[egzerčitĭu];
Este evident că problemele de pronunțare apar la cuvintele în care litera „X” trebuie pronunțată [gz] și, greșit, este pronunțată [ks]: [eksact], [ekserčițĭu] sau [eksamen].
DOOM precizează că pronunțarea cu [ks] în loc de [gz], practicată mai ales în învățământ pentru a fixa, la elevi, deprinderea de scriere, este greșită. De asemenea, se precizează că nu există o regulă clară care să ne ajute să ne dăm seama când litera „X” notează sunetele [gz], dar se impune utilizarea dicționarului care va lămuri orice problemă.
O atenție deosebită trebuie să acordăm cuvintelor care se scriu cu literele „CS” și se pronunță cu aceleași sunete: (a) catadicsi, cocs, (a) îmbâcsi, sconcs, micsandră, rucsac, ticsit, etc.
Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!
Bibliografie:
Pană Dindelegan, Gabriela, 2019, Gramatica limbii române pentru gimnaziu, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;
DEX, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, 2016, București, Editura ”Univers Encilopedic”.
DOOM, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, 2005, București, Editura ,,Univers Enciclopedic”.
Prof. Dorina Enache
Prof. Florentin Daniel Gheorghe