You are currently viewing Raportul de evaluare activitate ISU Dâmbovița, pentru anul 2020

Raportul de evaluare activitate ISU Dâmbovița, pentru anul 2020

  • Post category:Pompierii

La sediul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), a avut loc prezentarea evaluării anuale a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița (CJSU), pentru anul 2020.

Raportul de evaluare activitate ISU Dâmbovița, pentru anul 2020:

“În cadrul inspectoratului funcţionează 11 subunități de intervenție: Detaşamentele de Pompieri din Târgoviște, Titu, Găești, Moreni și Pucioasa și Gărzile de Intervenţie din Voinești, Răcari, Potlogi, Vișina, Cornești și Fieni.

În anul 2020, pandemia de COVID-19 a avut un puternic impact asupra comunităților, care s-au confruntat cu provocări extraordinare și cu incertitudini în viața de zi cu zi.

Virusul SARS-CoV-2 a îndoliat comunitățile și ne exprimăm profunda compasiune pentru victimele pandemiei și familiile acestora.

În contextul situației epidemiologice determinată de virusul SARS-CoV-2, începând cu data de 20.03.2020, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență județene, au fost sistate controalele planificate la nivelul inspecțiilor de prevenire și direcționate resursele către alte forme ale activității de prevenire sau acțiuni în vederea sprijinirii măsurilor stabilite pentru gestionarea situației operative.

Au fost executate acțiuni independente și în comun cu reprezentanții IPJ, IJJ, DSP pentru verificarea respectării de către populație a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În acest context, indicatorii privind activitățile desfășurate prezintă un trend descendent. Analizând perioada supusă evaluării, se constată o scădere a indicatorilor, astfel:

18 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie pe locul de muncă, din care 15 în caz de incendiu și 3 în caz de cutremur;
5 exerciţii de alarmare publică;
678 activităţi de instruire în domeniul apărării împotriva incendiilor, din care: 152 la operatori economici; 516 la instituţii şi 10 la localităţi;
26 alte activităţi, din care: 5 puncte de informare preventivă; 5 lecţii deschise şi 16 de alte activităţi de informare;
s-au distribuit, materiale informative de la IGSU: 451 afişe, 3193 pliante/flyere şi 300 alte categorii de materiale, care cuprind recomandări, măsuri de prevenire şi reguli de comportare în diferite situaţii de urgenţă.
În ceea ce privește activitatea de avizare și/sau autorizare, în anul 2020 au fost eliberate:

96 avize de securitate la incendiu;
1 aviz de protecţie civilă;
66 autorizaţii de securitate la incendiu;
2 autorizaţii de protecţie civilă;
241 de adrese de neîncadrare în prevederile HGR;
În anul 2020, din cauza pandemiei declarată cu virusul SARS-CoV-2, la nivelul inspectoratului a apărut necesitatea înfiinţării unui punct de decontaminare pentrupersonalul și autospecialele care au executat transportul pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 la unitățile spitalicești.

În punctul de decontaminare, deservit de echipajul CBRN și personal din cadrul Detaşamentului Târgovişte și amplasat la sediul inspectoratului, au fost executate 1764 de deconaminari ale tehnicii de intervenție și personalului.

Aceste momente dificile, atât pentru personalul inspectoratului cât şi pentru populaţie, scot în evidenţă şi mai mult necesitatea dotării inspectoratului cu o autospecială CBRN şi modul de decontaminare.

În anul 2020, SMURD a intervenit la 10.768 cazuri (în medie 29 pe zi). Comparativ cu anul trecut, numărul intervenţiilor SMURD a scăzut cu 3,8%, de la 11.189 (2019).

SMURD a asigurat primul-ajutor în următoarele cazuri:

5877 afecţiuni medicale diverse;
2175 transport COVID-19;
20 descarcerare și prim ajutor;
212 prim-ajutor la accident rutier;
1389 traumatisme;
322 intoxicaţii;
532 afecţiuni cardiace;
17 arsuri;
6 persoană găsită decedată;
49 stop cardio-respirator;
1 accident feroviar;
55 echipajele au fost întoarse din drum;
5 deblocări;
65 deplasări fără intervenţie;
43 alarme false.
Echipajele SMURD au acordat ajutor medical de urgenţă și descarcerare, în anul 2020, la 11.049 persoane (10.517 adulţi şi 532 copii).

Pe parcursul anului 2020, timpul mediu de răspuns a fost de 13 minute, iar timpul mediu de intervenție a fost de 45 minute, în comparație cu anul 2019, când timpul mediu de răspuns a fost de 12 minute, iar timpul mediu de intervenție a fost de 37 minute.

Această creștere a timpilor de răspuns și intervenție a apărut din cauza numărului mare de intervenții la pacienți suspecți/confirmați cu virusul SARS-CoV-2 pentru care echipajele au adoptat măsuri suplimentare de protecție, în sensul echipării combinezoanelor speciale și din cauza prelungirii timpului de predare a pacienților la spitalele COVID.“