You are currently viewing PSIHOLOG: Cum recunosti oamenii toxici?

PSIHOLOG: Cum recunosti oamenii toxici?

Toată lumea cunoaște oameni dificili, cu care este foarte greu de interactionat, dar când se transformă „dificilul” în „toxic”? Deși toxicul nu este un diagnostic oficial, există unii indivizi care provoacă conflicte interpersonale interminabile și tind să-i facă pe alții să se simtă rău cu ei înșiși în mod regulat.
O persoană toxică are comportamente care aduc stres, negativitate și neplacere in viața ta. De multe ori, persoanele toxice se confruntă cu propriile probleme emotionale și traume. Pentru ca nu le abordeaza intr-o maniera sanatoasa, ajung sa acționeze în feluri care produc stres, neplaceri si probleme celor din jur.
Primul semnal de alarma se referă la felul în care te simți în preajma acelei persoane. Daca atunci cand sunteti impreuna sau dupa ce interactionati te simți trist, agitat, neîncrezător, furios sau secătuit de putere,inseamna ca ai de-a face cu o persoana toxica.

Care sunt caracteristicile persoanelor toxice?
1. Manipuleaza, mint si incearca sa te controleze.
2. Au permanenta nevoie de atentie, au nevoie sa fie validati si admirati de ceilalti.
3. Se victimizeaza si se plang in permanenta – nu isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce simt si pentru felul in care actioneaza, dau vina pe altii, se așteaptă să fie înțeleși, compătimiți și ajutați.
4. Ii judeca si critica pe ceilalti, barfesc si sunt invidiosi pe succesul sau fericirea lor
5. Iti incalca limitele si granitele personale – nu iti respecta timpul, spatiul sau intimitatea si se simt indreptatiti sa dea buzna peste tine oricand doresc.
6. Sunt vesnic negativi – gasesc ceva rău în toate și nu pot găsi bucurie în nimic.
7. Nu te asculta cand vorbesti, te intrerup constant si incearca sa intoarca discutia catre propria persoana.
8. Dau sfaturi nesolicitate.
9. Nu accepta refuzuri.
10. Cand gresesc, isi cer scuze rar sau chiar deloc – uneori, din cauza manipularii si a faptului ca dau vina pe altii, ajung ceilalti sa le ceara scuze.
11. Te fac să te simți rau si sa te indoiesti de tine – ori te insulta, ori folosesc modalități mai subtile prin care îți afectează stima de sine.
12. Sunt inconstanti – isi schimba comportamentele si atitudinea in functie de ce doresc sa obtina de la ceilalti.
13. Iti induc senzatia ca trebuie mereu sa le demostrezi ca meriti sa faci parte din viata lor.
14. Te simti epuizat dupa ce interactionezi cu ei.

Dacă iti recunosti partenerul, prietenul, membrul familiei sau colegul de muncă în aceste descrieri, este important să ai un plan pentru a aborda situatia într-un mod sănătos. Stabilirea limitelor cu persoanele toxice este esențială, deși poate fi foarte dificilă. Indiferent dacă acest lucru înseamnă doar să te distantezi fizic si emotional sau să întrerupi complet contactul, lucrul cu un terapeut este o modalitate excelentă de a explora modul în care poți stabili limite care funcționează pentru tine.

Psiholog clinician-OANA FILIP