Viața este plină de provocări – boală, divorț, stres, probleme financiare, șomaj – care duc adesea la suferință emoțională.
Terapia psihologica este recomandata atunci cand anumite ganduri si stari emotionale devin coplesitoare si incep sa iti afecteze caliatea vietii si functionarea zilnica.
Cu ajutorul unui psiholog poti intelege ce simti, care sunt motivele care determina starile emotionale problematice si poti invata cum sa iti folosesti propriile resurse pentru a le face fata.
Dificultatile emotionale nu dispar de la sine daca sunt ignorate, ci se acutizeaza, de aceea e important ca in momentul in care apar semne ca ai nevoie de psiholog, sa apelezi la ajutorul unuia. Cercetarile au demonstrat ca efectele psihoterapiei dureaza mai mult decat cele ale medicamentelor. Medicatia reduce simptomele, insa psihoterapia dezvolta abilitatile celui afectat de a le aborda pe cont propriu.
Urmatoarele semne arata ca ai putea beneficia de ajutorul unui psiholog:
1. Te simti coplesit – simți că ai prea multe lucruri de făcut sau prea multe probleme de rezolvat. Simți că nu te poți odihni , esti tensionat chiar si in situatii in care inainte te simteai relaxat. Stresul și lipsa de odihna pot duce la probleme grave de sănătate fizică.
2. Ganduri anxioase sau intruzive – e normal sa fii ingrijorat din cand in cand, dar cand ingrijorarea iti ocupa o parte semnificativa a zilei si are si efecte fizice (ex: dureri de cap, probleme digestive, tensiune marita) poate fi considerata un semn de anxietate.
3. Apatie – scaderea sau chiar pierderea interesului pentru activitatile obisnuite, pentru persoanele din jurul tau, sau chiar pentru viata in general, pot fi semne de anxietate si depresie.
4. Agorafobie – te temi sa te afli in locuri in care ai putea suferi un atac de panica. Unele persoane cu aceasta problema devin chiar incapabile sa mai iasa din casa.
5. Iritabilitate – te enervezi usor si foarte des, iti pierzi repede rabdarea, uneori poti fi chiar agresiv.
6. Somn insuficient sau in exces – ai dificultati in a adormi sau dormi mai mult ca de obicei, fara sa te simti odihnit dimineata. Depresia si anxietatea iti pot afecta somnul, iar odihna insuficienta agraveaza simptomele.
7. Lipsa sperantei – pierderea sperantei, lipsa motivatiei, sentimentul ca nu ai niciun viitor pot fi indicii ale depresiei sau altei tulburari psihice. Cand apar dupa o perioada dificila sau cand exista explicatii sunt firesti, dar daca persista pot duce la ganduri suicidare.
8. Retragere sociala – multi oameni se simt bine cand au ocazia sa petreaca timp singuri, in special cei introvertiti. Dar daca te simti inconfortabil , stresat in preajma altora, sau ti-e teama sa interctionezi cu alte persoane, terapia te poate ajuta sa faci fata acestor sentimente.
9. Scaderea productivitatii – ai dificultati de concentrare la serviciu sau acasa, sarcinile obisnuite ti se par mai dificile ca de obicei, rezolvarea lor iti ia mai mult timp, te simti lipsit de motivatie, ai dificultati in luarea deciziilor.
10. Ai pierdut pe cineva sau ceva – moartea unei persoane dragi este grea pentru oricine. Nu toata lumea are nevoie de ajutor profesional pentru a depasi perioada de doliu, dar daca ai dificultati in a procesa sentimentele si a merge mai departe, terapia poate ajuta. De asemenea, un psiholog te poate ajuta in a depasi alte situatii de pierdere, precum divortul sau pierderea locului de munca.
Mulți oameni evită să primească ajutorul de care au nevoie deoarece isi fac griji cu privire la ceea ce ar putea crede alții, sau din cauza propriilor lor opinii negative asupra dificultăților psihologice. Terapia este un spatiu de siguranta in care confidentialitatea este garantata si in care poti vorbi despre orice fara a fi judecat, cu un profesionist pregatit sa te ajute.
Psiholog clinician – Oana Filip