Este bine sa avem așteptări cu privire la modul în care ar trebui să funcționeze relația sau cum ar trebui să fim tratati de partener, deoarece asta arată că ne prețuim și că avem standarde. Problema apare atunci cand așteptările noastre nu se potrivesc cu cele ale partenerului si pun presiune pe acesta si pe functionarea relatiei.
Aceste așteptări provin din convingerile noastre de bază care sunt formate și modelate de experiențe de viață timpurii sau din familia de origine și adesea sunt dublate de influenta prietenilor si a mediului in care trăim.
Așteptările realiste vor echilibra si intări relatia de cuplu, deoarece pot fi indeplinite de partener, pe cand cele nerealiste vor aduce dezamagire, frustrare, nefericire si chiar resentimente.
Din experienta mea ca terapeut de cuplu, cele mai frecvente așteptări nerealiste cu privire la relație si partener sunt:
1. Partenerul meu ar trebui sa stie ce gandesc si ce am nevoie – este convingerea că, dacă partenerului nostru i-ar păsa cu adevărat, ar trebui sa fie capabil să-și dea seama ce vrem și ce ne trebuie. Nimeni nu poate citi ganduri, deci e necesar sa ii spuneti partenerului ce vreti de la el si ce nevoi aveti. În același timp, întreabati ce nevoi are partenerul și fiti deschisi și receptivi la ceea ce spune.
2. Nu ar trebui sa ne certam niciodata – Prezența conflictului în relație nu este un semn că lucrurile nu merg bine. Cercetările ne arată că problema nu este prezența conflictului, ci mai degrabă modul în care alegem să il abordăm. Același lucru este valabil și pentru diferențele dintre doi oameni. A fi diferit de partenerul dvs. nu este o problemă – în cele din urmă conteaza modul în care alegem să abordam aceste diferențe.
3. Partenerul meu ar trebui sa fie intotdeauna de acord cu mine – ceva ce este evident pentru dvs. s-ar putea să nu fie atât de evident pentru partener. Fiecare dintre noi percepe realitatea pe baza propriilor experiente, convingeri, prejudecati si a educatiei. Nu presupuneți că există o singură modalitate de a privi lucrurile (a dvs.). În schimb, concentrați-vă asupra modului în care puteți găsi soluții de compromis care să va ofere amandurora ce aveti nevoie.
4. O relație reusita nu necesita efort, merge de la sine – relațiile sunt probabil cel mai complicat lucru pe care îl facem în viață, așa că vor necesita mult efort. In realitate, o relație este ca un organism viu, în continuă evoluție si schimbare, de aceea necesită atenție la detalii, implicare și întreținere.
5. Ar trebui sa fim tot timpul impreuna – a petrece prea mult timp cu partenerul (sau prea puțin) este un semn al unei relații nesănătoase. Relația este o parte a vieții, nu o viață. Fiecare persoană ar trebui să petreaca timp singur uneori, pentru a se reîncărca. Un mix de timp petrecut cu prietenii și familia, timp împreună in cuplu și timp separat pentru fiecare partener va aduce beneficii relatiei si o va echilibra.
Relațiile pot fi o provocare, dar atunci când ai așteptări nerealiste, o relație romantică devine imposibilă. Nu numai că veti fi nemulțumit în mod constant, dar si partenerul dvs. va deveni probabil frustrat.
Provocarea mea pentru dvs. este să va ganditi la ceea ce așteptați de la partener, să stabiliți dacă ar fi nevoie să faceți câteva ajustări așteptărilor dvs. si daca acest lucru v-ar putea îmbunătăți relația.
PSIHOLOG CLINICIAN OANA FILIP