You are currently viewing SĂNĂTATE: SĂRBĂTORI ÎN PANDEMIE

SĂNĂTATE: SĂRBĂTORI ÎN PANDEMIE

  • Post category:Sanatate

Perioada sarbatorilor de iarna aduce adesea oaspeți nedoriti – stres și depresie. Și nu este de mirare. Sărbătorile presupun sa facem fata unei game amețitoare de cerințe – cumpărăturile, pregătitul meselor , coacerea cozonacilor, curățenia, decorarea casei, cadourile și planificarea distracției, pentru a numi doar câteva.
Și dacă raspandirea COVID-19 creste în comunitatea in care traiti, este posibil să simțiți un stres suplimentar sau să vă îngrijorați de sănătatea voastra și a celor dragi.
De asemenea, vă puteți simți stresat, trist sau anxios, deoarece planurile de sarbatori pot arăta diferit în aceasta perioada de pandemie.
Din fericire exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce stresul care însoțește sărbătorile. Puteți ajunge chiar să vă bucurați de sărbători mai mult decât v-ați fi gândit.

1. Acceptați că lucrurile vor fi diferite anul acesta – incercati sa va ganditi la ceea ce aveti si ce puteti controla, nu la ce nu aveti si ce ati fi vrut sa fie diferit. Dacă vă simțiți neliniștiți, incercati sa va ganditi la lucrurile pe care le aveti si pentru care sunteti recunoscatori.
2. Planificati treburile – zile specifice pentru cumpărături, gatit, conectare cu prietenii și alte activități. Luați în considerare dacă puteți face cumpărături online pentru oricare dintre articolele dvs. Planificați-vă meniurile și abia apoi creați-vă lista de cumpărături. Acest lucru va va ajuta la prevenirea eforturilor de ultim moment pentru a cumpăra ingrediente uitate. De asemenea, solicitati ajutorul familiei pentru curatenie , decorarea casei si pregatirea mesei.
3. Incadrati-va intr-un buget – inainte de a cumpara alimente, decoratiuni si cadouri, stabiliți câți bani vă puteți permite să cheltuiți. Nu încercați să cumpărați fericirea cu o avalanșă de cadouri sau cu mese supraincarcate.
4. Descărcati-va de presiunile inutile – fiti realisti cu ceea ce puteti și nu puteti face. Pe măsură ce familiile se schimbă și copiii cresc, tradițiile și ritualurile se schimbă, la randul lor. Dacă nu puteți fi fizic alături de familie, va puteti conecta , puteti gati sau lua masa impreuna online.
5. Recunoașteți si acceptati ceea ce simtiti – dacă cineva apropiat si-a pierdut viata recent, sau daca nu puteți fi alături de cei dragi din alte motive, acceptati faptul că este normal să simțiti tristețe și durere. E in regula să plângi sau să-ți exprimi sentimentele. Nu te poți forța să fii fericit doar pentru că este sezonul de sărbători.
6. Aveți grijă de voi – încercați să dormiți suficient, să faceți mișcare și sa nu faceti excese. Incercati sa gasiti zilnic minim 15 minute doar pentru voi, in care sa aveti o activitate relaxanta, care va face placere.
7. Cereți ajutor dacă este necesar – mulți oameni trăiesc singuri sărbătorile, posibil pentru prima dată. Singuratatea, teama de pierdere si tristețea pot deveni mai intense în timpul sărbătorilor, în special în acest an. Contactați-va prietenii si familia și amintiți-vă că sunt disponibile si servicii profesionale de sănătate mintală.

Perioada de sarbatori poate fi un moment de stres crescut și încercări frenetice de „a face totul”. În febra decorării, a cumpărăturilor și gatitului, este important să ne amintim să fim prezenți pentru cei dragi și pentru noi înșine. S-ar putea să descoperim că restrangerea interactiunilor sociale pe care le aveam in anii anteriori pandemiei nu este neaparat ceva rau, ci ne da sansa să petrecem timp de calitate cu familia noastră apropiată si sa avem activități care sa aiba mai multa insemnatate pentru noi.

Psiholog clinician-OANA FILIP