COMUNICAT DE PRESĂ
În data de 19 aprilie, la sediul Primăriei Niculești, Dâmbovița, primari, viceprimari, secretari generali și angajați ai Compartimentelor de asistență socială din primăriile Niculești, Cojasca, Finta, Butimanu, Ciocănești și Crevedia s-au întâlnit pentru a discuta despre serviciile de asistență socială în mediul rural.
Cu această ocazie au fost dezbătute principalele modificări aduse Legii asistenței sociale nr. 292/ 2011, modificări ce au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 18 aprilie 2024 (Legea nr. 100 din 18 aprilie 2024). S-a discutat despre rolul important pe care primăriile din mediul rural îl vor avea în furnizarea pachetului minim de asistență socială și în dezvoltarea serviciilor sociale.
Noua lege vine cu o serie de modificări substanțiale în sistemul de asistență socială pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate. De asemenea, introduce un concept nou în sistem, „resursa financiară urmează beneficiarul”, pentru a facilita accesul populației din grupuri vulnerabile la o paletă largă de servicii sociale.
Fondurile nerambursabile au fost un alt punct de interes al întâlnirii, reprezentanții primăriilor fiind interesați să afle informații despre liniile de finanțare deschise în prezent pentru înființarea de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și persoane vârstnice.
Concluzia unanimă a discuțiilor a fost că protecția persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural sunt o prioritate pentru reprezentanții primăriilor prezente la această întâlnire.
Întâlnirea a fost organizată de către Irina Petrovici, asistent social principal, expert în cadrul 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 “𝐅𝐨𝐫𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐚̆ 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢” implementat de Colegiul Național al Asistenților Sociali cu sprijinul UNICEF România.
Proiectul se implementează în toate județele țării în perioada aprilie 2023- decembrie 2024. În județul Dâmbovița 54 de primării beneficiază gratuit de activitățile acestui proiect.
Pentru alte informații persoana de contact este:
Irina Petrovici, asistent social principal
Telefon: 0724.395.161
E-mail:
contact@irinapetrovici.ro
irina.petro10@gmail.com