You are currently viewing BUCEGI: Casa Peștera-97 de ani de tradiție dusă mai departe de Hotelul Peștera

BUCEGI: Casa Peștera-97 de ani de tradiție dusă mai departe de Hotelul Peștera

„Astăzi sărbătorim 97 de ani de la inaugurarea Casei Peștera.
Inaugurată la 21 septembrie 1923 în prezența a peste 60 de iubitori de munte, Casa Peștera a fost primul adăpost montan din zonă. Lucrările au început în mai 1923 la inițiativa Bucurei Dumbravă, Mihai Haret și Emanoil Bucuta alături de alți montaniarzi ai acelor timpuri. Însuși Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret, a participat și a îndrumat realizarea construcției. Mihai Haret este considerat întemeietorul mișcării turistice din România și a fost Membru al Clubului Alpin Francez precum și Membru în Comitetul Societății Regale Române de Geografie.
„Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946)
Printre cabanierii perioadei de început se număra și legendarul Moș Neculae Butmăloiu alături de soția sa Mina. Din acele timpuri nu mai avem decât câteva vederi și fotografii. Pe locul unde a fost construită Casa Peștera se află acum Hotelul Peștera.
Din 21 sep 1923 continuăm o tradiție a ospitalității.”

Preluare de pe pagina de Facebook Hotel Peștera
Foto- Colecția Hotel Peștera