Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, i-a îndemnat pe profesorii care dau meditații să îşi înfiinţeze PFA pentru a intra în legalitate. Acesta a declarat că există un proiect de informare pe tema profesorilor care acordă meditaţii elevilor.
„Este un proiect de informare pe această temă. Nu cred că o să pornim în curând controale în această direcţie, dar toţi ştim că este un fenomen care se practică de mulţi ani cu aceste meditaţii şi care nu sunt sub nicio formă fiscalizată, dar ele sunt, de fapt, nişte venituri de natură salarială. Noi am făcut o campanie intensă prin care am explicat profesorilor care practică acest lucru, ca să intre în legalitate să îşi înfiinţeze un PFA”, a spus Heiuş.
Ghidul destinat cadrelor didactice care dau meditații contra cost este publicat pe pagina de internet a ANAF: http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_meditatii_2022.pdf?fbclid=IwAR0MiWF9ARZPjylEnACtSMYqmUdxrnTEi-1aUVxItHE6jKkuG0yjJBwMUR0
Cadrele didactice care dau meditații contra cost sunt obligate să aibă și să utilizeze case de marcat.
Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată.
În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.