You are currently viewing CHINDIA MEDIA: SĂPTĂMÂNĂ DE FOC LA MALUL MĂRII NEGRE – CURSUL PENTRU JURNALIȘTI ÎN ZONE DE CONFLICT

CHINDIA MEDIA: SĂPTĂMÂNĂ DE FOC LA MALUL MĂRII NEGRE – CURSUL PENTRU JURNALIȘTI ÎN ZONE DE CONFLICT

În calitate de jurnalist al cotidianului Chindia Media, în perioada 2-8 iulie 2023, am participat la Ediția a XIX-a a „Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict„, curs organizat de Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN, la Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale, din Mangalia, cu sprijinul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Statelor Majore al Forțelor Navale, Aeriene și Terestre.

Acest curs contribuie și asigură cursanților dezvoltarea relațiilor profesionale dintre jurnaliștii acreditați și instituția militară, prin posibilitatea însușirii de către jurnaliști a unor informații/noțiuni corecte referitoare la teatrele de operații/zonele de conflict, tehnica și armamentul militarilor români, reguli de comportament și de securitate a operațiilor, modul de acțiune în situații specifice zonelor de conflict, precum și informații ce pot fi folosite în realizarea viitoarelor materiale de presă. În același timp, „Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict„, asigură totodată pentru instituția militară, dezvoltarea și consolidarea relațiilor de lucru cu mass-media, cu jurnaliștii acreditați la MApN, precum și o mai bună cunoaștere de către aceștia a specificului unor unități militare din compunerea Forțelor pentru Operații Speciale, Forțelor Navale și Forțelor Aeriene.

Concluzionând, scopul principal al cursului este de a pregăti jurnaliştii pentru activitatea din zonele de criză şi război, inclusiv pentru mediatizarea problemelor din domeniul apărării naţionale. Jurnaliștii  participanți vor dobândi cunoștințe privind procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, acordarea primului ajutor.

Pe parcursul desfășurării cursului, accentul este pus pe cunoașterea și înțelegerea riscurilor multiple la care se expun jurnaliștii, avându-se în vedere principiile MEDIA GROUND RULES, adică acele regului de bază pentru jurnaliștii acreditați și prevăzute în articolul 79 din Protocolul adițional al Convenției de la Geneva din anul 1949, privind statutul jurnaliștilor de război. Principalul scop urmărit este dreptul mass-media de a avea acces la informațiile neclasificate și nu are în vedere nicidecum împiedicarea difuzării informațiilor cu caracter depresiv. În acest context, ar fi de amintit că începând din 24 februarie 2022, odată cu declanșarea conflictului din Ucraina și până în prezent, au murit în teatrele de operații 17 jurnaliști, iar la nivel mondial, în anul 2022, au decedat 67 de jurnaliști, 363 au fost arestați, iar 65 au fost răpiți.

Încă din prima zi a cursului, ne-au fost prezentate principalele caracteristici ale zonelor de conflict/teatrelor de operații în care acționează Forțele pentru Operații Speciale (FOS), aspecte specifice misiunilor FOS, importanța cunoașterii și respectării regulilor de conduită proprii culturii locale din zona de operații, riscuri, amenințări, restricții și măsuri de siguranță, precum și unele aspecte privind relațiile militari-jurnaliști pe timpul operațiilor militare, reguli privind siguranța și protecția jurnaliștilor în zonele de conflict, modul de acțiune în cazul luării de ostatici și sindromul de stres post-traumatic.

Având în vedere că astăzi încă ne aflăm în contextul conflictului militar din Ucraina, gazdele noastre ne-au transpus într-un perfect scenariu de război, simulând o invazie a unor inamici la Marea Neagră, în cadrul căreia s-a trecut rapid de la deplasarea pe apă și atacul pe uscat, la retragerea în timp util și în deplină siguranță a jurnalistilor, încât totul a părut deosebit de real.

De asemenea, mai trebuie amintite aici și orele de instrucție medicală privind acordarea autoajutorului și primului ajutor în diverse situații, de instrucție genistică EOD și inițierea unei încărcături explozive, de instrucție pentru apărarea NBC și antrenamente în folosirea mijloacelor de protecție individuală, precum și trecerea prin porțiuni de teren incendiate. Foarte importante și deosebit de atractive au fost orele de topografie și tehnici de supraviețuire, orientarea în teren și deplasarea către o coordonată bine stabilită după azimut.

Deosebit de utile și pline de inedit s-au dovedit orele petrecute la bordul Fregatei F- 111 Mărășești, cea mai mare navă militară a Armatei Române (164,8 m lungime și 14,6 m lățime), unde am învățat  despre importanța respectării procedurilor clare, pentru a îndeplini eficient o misiune pe o navă de luptă atât de mare ca Fregata F – 111 Mărășești, precum și modul de comportare în ambarcațiunea RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boat), pe timpul executării diferitelor activități.

Practic, cursul acesta a fost ancorat perfect în contemporaneitate, în care timpul este calculat în secunde și minute, care fac diferența dintre viață și moarte și care te pot băga sau nu într-o ambuscadă, unde trebuie să iei o decizie imediată cu efect care să-ți salveze viața.

Astfel, odată cu trecerea orelor, am realizat că, oricât de mult te-ai pregăti, imprevizibilul e la tot pasul și te va lua mereu prin surprindere, drept pentru care în fiecare moment, nu-ți rămâne decât să lupți pentru a te salva deoarece în astfel de secvențe conștientizezi că orice secundă este deosebit de prețioasă și aceasta ar putea fi ultima.

Timp de șase zile, într-un ritm alert și planificat magistral de către gazdele noastre, Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale Mangalia, noi toți, jurnaliștii, am trecut printr-o multitudine de stări, de la euforia de a învăța și a pune în practică, zilnic, lucruri absolut inedite, cum ar fi tragerile în poligon, tehnici de acordare a primului ajutor, scufundări, zbor cu C-27 J Spartan cu operatori FNOS și lansarea demonstrativă de parașutiști, survol cu elicopterul IAR 330-Puma, la situațiile spectaculoase și pline de inedit și necunoscut în care am fost puși în situația de a ne afla o noapte întreagă în baza FOB Heracleea, în bătaia puștii și a impulsului adrenalinei crescânde odată cu semnalul acustic ce ne anunța că suntem atacați :„alarmă” și reacția instinctivă de a ne deplasa rapid pentru adăpostirea în buncăr.

Demn de amintit este și deplasarea către Babadag, la militarii Regimentului 307 Infanterie Marină, care ne-au arătat cum să confecționăm capcane „ca-n filme”, să supraviețuim în mediu de fluviu si deltă și am învățat multe despre inventivitatea și puterea de adaptare a cercetașilor infanteriei marine.

Abia după parcurgerea modulelor de antrenament am înțeles cu adevărat ce înseamnă să te afli într-o zonă de conflict, chiar și din postura de jurnalist, când totul a devenit extrem de spectaculos, fiecare zi dovedindu-se unică și plină de încărcătură, iar gradul de periculozitate a fost în continuă creștere, ca și în cazul operațiunii în care s-a realizat extragerea noastră a jurnaliștilor civili din fața amenințării tirurilor gloanțelor.

Am realizat că acele frici despre care aveam cunoștință sau nu înainte, am reușit treptat să le depășim, dovedind instinctiv că poți demonstra că ai anumite răspunsuri adecvate în situații limită pe care nu ni le-am fi imaginat.

Totodată, am învățat că atunci când lucrurile par simple privite din exterior se datorează faptului că cei din fața ta care au misiunea precisă sa te protejeze, sunt foarte bine pregătiți și instruiți, având o complexitate uriașă în pregătire și fiind adevărați profesioniști.

În acelasi timp, pe parcursul desfășurării zilelor de foc din cadrul cursului, „ajută-ți colegul”, „nu lăsa pe nimeni în urmă” și „suntem o echipă”, au devenit treptat  automatisme care fac diferența în situațiile de criză, iar în același timp, asigură omogenitatea și unitatea grupului.

Pentru că am fost întrebat de către confrați jurnaliști dâmbovițeni despre modalitatea de înscriere la acest curs și pentru că îmi doresc ca jurnalismul dâmbovițean să fie prezent cât mai des la acest curs, am să las link-ul cu cerințele pentru înscriere: https://www.mapn.ro/corespondenti/inscriere.php 

Cursul, aflat la cea de-a XIX-a ediţie, a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 332 jurnalişti (345 cu cei din această serie). Mulțumim o dată în plus, organizatorilor acestui curs din cadrul Direcției Informare și Relații Publice a MApN, domnul colonel Renato Nadolu și doamna colonel Monica Szlavik. De asemenea, elogioase aprecieri și calde mulțumiri sunt adresate tuturor instructorilor care ne-au fost alături în aceste zile de foc: Muri, Marko, Jakob, Biso, Leo, Lule, Tiano/Dănuț, Costică, și nu în ultimul rând, comandantului Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale, domnul comandor Mihai Ghibu.

Nu în cele din urmă îi amintesc pe colegii mei jurnaliști alături de care am trăit aceste zile și împreună am format o frumoasă echipă:  Cosmina Balint, Adina Iliescu, Delia Bulgaru, Ana Teșcan, Maria Dinu, Doinița Manic, Stelian Pelehra, Vlad Nichita, Alexandru Bușcă, Carol Dan, Mihail Sambra și Daniel Vrabii (ultimii doi fiind din Republica Moldova).

AUDACES FORTUNA JUVAT!”- (Divizionul 164 F.N.O.S)
&
QUI AUDET VINCIT!”
– (CHINDIAMEDIA.RO)

 

DIRECTOR CHINDIAMEDIA.RO- prof.dr. CORNEL MĂRCULESCU

Foto:
Facebook.com/CorespondentiRazboi
– cpt. Mirela Vîță;
– cpt. Alexandru Helerea.