You are currently viewing CNCAV: DOZA A TREIA DE VACCIN MODERNA VA FI INJUMATATITA

CNCAV: DOZA A TREIA DE VACCIN MODERNA VA FI INJUMATATITA

  • Post category:CNCAV

Seful Comitetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ca cei care s-au vaccinat cu Moderna pot face doza 3 cu același vaccin, însă aceasta va fi înjumătățită. Doza booster înjumătățită ar putea fi administrată începând cu cel mai devreme săptămâna viitoare.
Decizia administrării celei de a treia doze Moderna înjumătățită s-a luat după recomandarea Agenţiei Europeană pentru Medicamente (EMA).
În România, potrivat datelor oficiale de luni, s-au vaccinat complet cu Moderna 369.067 de persoane. Doza 3 au făcut-o deja 37.744.
Până acum, în România, cu doza 3 (booster) au fost vaccinate peste 731.000 de persoane, care aveau schemă completă cu toate vaccinurile disponibile. Din care peste 61% sunt persoane vulnerabile – cu diferite afecțiuni și cu vârsta de peste 65 de ani. Peste 136.000 sunt persoane din domeniul medical și social. Potrivit lui Gheorghiță, peste 40% din persoanele vaccinate în etapa 1 au primit și doza 3 de vaccin.
Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat administrarea dozei de supra-rapel (doza a treia, denumită şi „booster”, n.r.) a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani.
Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze „booster” au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie.
„Datele au arătat că a treia doză de Spikevax, administrată între şase şi opt luni după a doua doză, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţii ale căror niveluri de anticorpi au scăzut”, a anunţat EMA