You are currently viewing CNSU: A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

CNSU: A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

  • Post category:CNSU

CNSU a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Turcia, SUA și Muntenegru trec în zona roșie, în timp ce Olanda și Malta intră în zona galbenă. Grecia rămâne pe lista roșie.
Principalele modificări survenite după actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

– Zona roșie: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica și Sint Maarten;

– Zona galbenă: Olanda, Malta, Kuweit și Panama, Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda și Saint Lucia;

– Zona verde: Luxemburg, Oman și Zimbabwe.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.
Dacă este din zona roșie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină.
Testul nu mai scutește de carantină.
Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieși din carantină în a zecea zi.
Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ si cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.