You are currently viewing CNSU a prelungit starea de alertă şi a eliminat o serie de restricţii

CNSU a prelungit starea de alertă şi a eliminat o serie de restricţii

  • Post category:CNSU

Raed Arafat a anunţat, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai.
Din aceeaşi dată se elimină mai multe restricţii.
-se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, între orele 2.00 – 5.00, pentru participarea la sărbătoarea Ramadanului.
-este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi / sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Se va permite organizarea de procesiuni şi sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.
-crearea de posibilităţi în aşa fel încât competiţiile sportive să se poate desfăşura în România cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru cele care au avut COVID-19 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, făcut în ultimele 72 de ore.
-organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi / sau concerte să se poată desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului doar ca evenimente test sau pilot, după aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.
„Era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul şedinţei de Guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, care să nu aibă mai mult de 24 de ore şi să fie efectuat de cineva autorizat”, spune Arafat.
organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi / sau concerte să se poată desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului doar ca evenimente test sau pilot, după aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.
În acest caz, regulile privind testele antigen şi ale persoanelor care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile, rămân valabile la fel ca pentru activităţile sportive, afirmă Arafat.