Scrisoare deschisă adresată Președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Ștefan
Stimate Domnule Președinte
Subscrisa, S.R.L. EUROGAS PRESCOM, în calitate de concesionar al serviciului de depozitare, tratare și valorificare a deșeurilor municipale nepericuloase în Județul Dâmbovița conform Contract nr. 492/538/29.11.2020,
Formulăm următorul:
DREPT LA REPLICĂ
Față de afirmațiile dumneavoastră transmise publicului la conferința de presă organizată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, în data de 07 iunie 2021.
Am înțeles și nu doar din această conferință de presă, că aveți o problemă personală cu societatea noastră, sau mai precis cu reprezentanții noștri legali. Recunoaștem că nu cunoaștem motivele și sincer, nici nu ne-ar interesa, dacă acest lucru nu ar afecta relația contractuală în care Consiliul Județean Dâmbovița, ADI Deșeuri și societatea noastră se află în acest moment și care potrivit contractului, se derulează până în anul 2025.
Sunteți în război cu ,,mafia gunoaielor”, spuneți dumneavoastră, preluând un slogan la modă, lăsând să se înțeleagă faptul că instituția pe care o conduceți este personajul pozitiv în această poveste, iar noi eroii negativi.
Pentru o corectă informare a dâmbovițenilor, respectând principiul ,,auditur altera pars”, vă propunem să aflați prin intermediul presei, dacă de la noi ați refuzat s-o faceți, câte ceva despre cum funcționează managementul deșeurilor în județ, în raport cu situația de fapt, dar și de legislația incidentă.
La data de 29.11.2010 am încheiat Contractul nr. 492/538 privind delegarea prin concesionare a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare și valorificare a deșeurilor municipale nepericuloase din Județul Dâmbovița, ADI Deșeuri și Consiliul Județean Dâmbovița având calitatea de concedent iar subscrisa pe aceea de concesionar.
În temeiul acestui contract, sunt depozitate deșeurile municipale nepericuloase de pe raza Județului Dâmbovița în rampele administrate de subscrisa.
Ce omiteți să spuneți este că dumneavoastră aveați obligația de a colecta și de a transporta deșeurile pe fracții separate (2 fracții – umed și uscat sau 5 fracții – hârtie, carton, plastic, metal, sticlă), astfel încât odată aduse la rampă, aceste deșeuri să poată fi reciclate.
Dacă nu ne credeți pe noi, vă sugerăm să lecturați dispozițiile art. 17 din Legea 211/2011 ”(1) Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au următoarele obligații: a) să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;”.
Așadar când mai faceți afirmația că subscrisa nu și-a îndeplinit criteriile de performanță în privința reciclării deșeurilor, vă sugerăm să răspundeți la întrebarea dacă în județul Dâmbovița colectarea și transportarea deșeurilor se realizează selectiv, astfel cum legea o cere? Dacă nu, atunci veți găsi răspunsul la întrebarea cine reprezintă de fapt ,,mafia gunoaielor”, cu referire directă la angajații ADI Deșeuri care au gestionat și gestionează acest subiect.
Vă mai spunem, domnule președinte că legislatia internă, forțată să se armonizeze cu acquis-ul comunitar, a introdus măsuri penalizatoare pentru deșeurile nereciclate, sub forma contribuției pentru economia circulară.
Recomandările Ministerul Mediului, emise în luna aprilie 2019 spun că dacă deșeurile nu sunt colectate selectiv de la populație din culpa acesteia din urmă, contravaloarea contribuției pentru economia circulară este suportată de proprietarul depozitului – UAT/ADI, adică de către dumneavoastră.
La exact aceeași concluzie au ajuns și magistrații Tribunalului Dâmbovița, atunci când au avut pe masă de rezolvat dosarul nr. 4684/120/2019 prin care am solicitat concursul instanței în vederea restabilirii echilibrului contractual, pentru că instituția dumneavoastră a refuzat. Știm, suma de peste 40.000.000 RON, care ar rezulta din acest litigiu este una care vă dă fiori, dar vă rugăm să înțelegeți, domnule președinte, că această sumă nu rămâne în contul societății noastre, ci ea se constituie venit la Fondul de Mediu pentru că angajații ADI au gestionat într-un mod habarnist problema deșeurilor în județul Dâmbovița, iar societatea noastră nu are cum să suporte din propriile fonduri, obligații ce nu îi aparțin.
Știm, o să spuneți că dumneavoastră sunteți președinte de doar șase luni și că e o problemă pe care ați moștenit-o de la predecesori, lucru de altfel corect, dar tocmai pentru că e o problemă atât de importantă, merita un alt tratament, unul extrem de serios. Sloganurile ieftine cu care defilați în fața presei și amenințările cu stricarea contractului, cu siguranță nu reprezintă o rezolvare.
Deși în conferința de presă pe care ați organizat-o, n-ați avut nicio reținere în a ne aduce acuzații absurde, vă spunem că timp de 10 ani, investițiile proprii ale firmei noastre în cele două depozite de deșeuri, depășesc suma de 3.000.000 euro, fără a include aici și redevența contractuală pe care v-am achitat-o în fiecare an.
Vă spunem, domnule președinte că nici rezilierea contractului cu noi, desi e cale lungă până la acest deziderat, nu va rezolva cea mai importantă problemă pe care o aveți, în afară de cea a achitării sumelor rezultate din modul defectuos în care v-ați respectat obligațiile de mediu, respectiv cea a epuizării capacităților de depozitare. Am observat, că la întrebarea jurnalistului de la Gazeta Dâmboviței adresată în timpul conferinței de presă, legată de acest subiect, nu ați știut să răspundeți. Vă ajutăm noi și vă spunem că anul viitor vă va prinde cu depozitele pline.
Am mai observat, tot din presă, că ați luat decizia în Consiliul Județean Dâmbovița de a accesa fonduri pentru o investiție de 70.000.000 lei într-o stație de tratare mecanică si biologică a deșeurilor (TMB) în Municipiul Târgoviște. Din păcate pentru dumneavoastră și pentru dâmbovițeni, trebuie să spuneți că acest proiect este irealizabil la momentul la care depozitele vor fi pline.
Am lăsat la final, explicațiile la acuzațiile pe care ni le-ați adus în cadrul conferinței de presă din 7 iunie, legate de depozitarea în rampă, a unor deșeuri transportate de către operatori din alte județe.
Am obervat, domnule președinte că lecturați de pe o fițuică, punctajul realizat de către subalternii dumneavoastră și vă spunem din nou că aceștia vă dezinformează sau vă spun jumătăți de adevăruri.
Potrivit contractului pe care îl avem încheiat cu instituția dumneavoastră, compania noastră are dreptul de a primi în depozit, deșeuri de la persoanele juridice, care pot încheia contracte de colectare și transport inclusiv cu operatori de transport din alte județe, dar care au puncte de lucru înregistrate în județul Dâmbovița. Pentru aceste situații, contractul spune că nu este nevoie de acceptul dumneavoastră, nefiind vorba de deșeuri municipale, încheierea unui contract între societatea noastră și operatorul de transport în cauză fiind suficientă. Ca atare, vă rugăm să ne spuneți unde este culpa societății noastre, în condițiile în care transportatorii care s-au prezentat în rampă îndeplineau aceste condiții ?
Afirmați că s-au mai înregistrat în trecut astfel de situații, că ne-ați penalizat și că nu am achitat aceaste penalități până la această data. Omiteți să spuneți, însă că pretențiile dumneavoastră pe care noi le-am contestat, au fost respinse de către instanța de judecată, iar dacă angajații ADI au neglijat să vă informeze, vă putem pune la dispoziție copia sentinței nr. 298/2021 pronunțată în cauza nr. 6116/120/2020 a Tribunalului Dâmbovița.
Așadar, concluzia noastră este că sunteți mințit cu bună știință, domnule președinte, iar dacă sunteți hotărât să vă luptați cu mafia gunoaielor din județ, așa cum afirmați, ar trebui să începeți cu cea din propria ogradă.
În final, trăgând încă o data un semnal de alarmă în privința epuizării capacităților de depozitare și asigurându-vă de deplina noastră disponibilitate în identificarea soluțiilor de rezolvare amiabilă a disputelor apărute pe parcursul derulării Contractului nr. 492/538/2010, vă mulțumim pentru atenția și tratamentul acordate prezentului drept la replică !
EUROGAS PRESCOM S.R.L.