You are currently viewing GUVERN: Portalului Digital Unic al României a intrat în linie dreaptă

GUVERN: Portalului Digital Unic al României a intrat în linie dreaptă

  • Post category:GUVERN

Guvernul României anunță semnarea contractului pentru implementarea Portalului Digital Unic al României – PDURo. Acesta este un proiect în valoare de 96 milioane de lei.
Portalul Digital Unic al României, dezvoltat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va facilita accesul la informații pe piața internă a Uniunii Europene și face parte din investiția pentru „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, din cadrul Componentei 7 – Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”Este un moment esențial pentru digitalizarea administrației publice din România și pentru calitatea serviciilor pe care administrația le oferă. Faptul că într-un singur loc cetățeanul va putea să interacționeze cu administrația, să scurteze și să eficientizeze procesele administrative reprezintă un pas semnificativ pentru o administrație modernă, în care cetățeanul este tratat cu adevărat ca un partener”, a declarat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
PDURo va implementa un sistem tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Acest sistem va permite accesarea a peste 21 de proceduri online în România, dar și în toate țările UE. Totodată, statul membru care eliberează propriilor cetățeni un act administrativ în format electronic are obligația de a pune și la dispoziția autorităților competente solicitante din alte state membre același act administrativ în vederea îndeplinirii procedurilor administrative esențiale conform Regulamentului Single Digital Gateway.
Portalul PDURo va înlocui Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe), aflat în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, cu o platformă nouă, aliniată la normativele europene pentru Single Digital Gateway și care va fi integrat în portalul ”Europa ta”, disponibil la nivelul întregii Uniuni Europene, în toate limbile oficiale.
„Am semnat primul contract din investiția 1 – Implementarea infrastructurii de cloud guvernamental, o investiție strategică pentru Componenta 7 din PNRR. Semnarea acestui contract este un moment-cheie în lupta noastră împotriva birocrației și totodată o garanție că suntem pe drumul cel bun. Implementarea Single Digital Gateway va ajuta cetățenii și firmele europene să acceseze informații și proceduri online, venind în sprijinul lor în interacțiunea cu administrația. PDURo este o platformă standardizată la nivel european, va respecta normele europene și va avea aceleași funcționalități ca platformele similare din întreaga Uniune Europeană”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Beneficiile Portalului Digital Unic al României sunt:

• Utilizarea unui sistem tehnic sigur și securizat pentru schimbul automatizat de elemente justificative între instituții publice din întreaga Uniune Europeană prin utilizarea principiului ”o singura dată” (once-only);

• Recunoașterea mijloacelor de identificare electronică ale persoanelor fizice și juridice din spațiul comunitar prin utilizarea nodului eIDAS implementat;

• Posibilitatea accesării serviciilor publice de la mai multe instituții publice prin utilizarea unui singur set de credențiale (single sign-on), folosind aplicația de identificare digitală ROeID.