Ministerul Educației a aprobat programa școlară pentru disciplina obligatorie “Istoria comunismului din România” ce va fi studiată la liceu, în clasa a XII-a din anul școlar 2025-2026.
Programa va cuprinde „studii de caz relevante, precum Radio Europa Liberă, decretul 770 din 1966 sau Tratatul de la Varșovia.
„În procesul de concepere și redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Academia Civică și reprezentanții facultăților de istorie din mai multe instituții de învățământ superior.
Conținuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate în baza criteriului cronologic, precum și tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive și forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății, culturii, Revoluția din decembrie 1989, memoria regimului comunist ”, anunță Ministerul Educației.
„Nu toți am experimentat perioada comunismului sau perioada de eliberare dată de Revoluția Română. Ce reprezintă disciplina istoria a comunismului din România? În primul rând, aceasta este dedicată elevilor din clasele a XII-a învățământul de zi, respectiv a XIII-a, învățământul seral și cu frecvență redusă.
Cu alte cuvinte, toți elevii de liceu din România vor parcurge această disciplină și aș adăuga că toți elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur și începi să devii cetățean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota. Cred că este o oportunitate această disciplină de a explora această perioadă complexă și dramatică din istoria recentă, care a influențat profund identitatea noastră colectivă.
Elevii vor avea ocazia de a învăța despre și mai ales de a înțelege instituțiile, politicile și mai ales realitățile sociale din perioada regimului comunist, într-o manieră echilibrată și documentată. Vor fi abordate subiecte care vizează atât represiunea și formele de rezistență, cât și viața cotidiană sau protocronismul. Programa integrează studii de caz relevante, precum Radio Europa Liberă, decretul 770 din 1966 sau Tratatul de la Varșovia, oferind o imagine clară, mai ales asupra modului în care deciziile politice sau istorice au afectat viețile oamenilor. Ce nu reprezintă această disciplină? În primul rând, această materie nu este un simplu curs despre trecut.”, transmite ministrul Ligia Deca.