You are currently viewing ITM DÂMBOVIȚA: 5 ECHIPE PARTICIPANTE LA CONCURSUL „ȘTIU ȘI APLIC” VOR MERGE LA FAZA NAȚIONALĂ DE LA IAȘI

ITM DÂMBOVIȚA: 5 ECHIPE PARTICIPANTE LA CONCURSUL „ȘTIU ȘI APLIC” VOR MERGE LA FAZA NAȚIONALĂ DE LA IAȘI

  • Post category:ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, prin Colegiul Economic „Ion Ghica″ din Targoviște, a organizat sâmbătă, 25 martie 2023, etapa județeană a Concursului „ŞTIU ŞI APLIC”. Competiția este o inițiativă a Inspecției Muncii, care își propune informarea elevilor din învățământul liceal și profesional, cu privire la legislația muncii, și care a fost inclusă de Ministerul Educației în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale, încă din anul 2013.

Obiectivul principal al concursului „Știu și aplic”  îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei ”Securitate şi sănătate în muncă” și formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Astfel, se urmărește conștientizarea de către profesori şi elevi, viitori lucrători, privind riscurile de accidentare şi îmbolnăvire profesională existente la locurile de muncă, în contextul în care statisticile arată că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși la apariția unor boli profesionale și a accidentelor grave la locul de muncă decât persoanele adulte. Fiind nou veniți în câmpul muncii și lipsiți de experiență, ei nu acordă importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă, căzându-le uneori victime.

La etapa județeană a competiției, au participat, sâmbătă, la Colegiul Economic „Ion Ghica″ din Targoviște, 36 de elevi din 9 unități de învățământ liceale, care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real.

Aceștia au fost împărțiți în echipe și au susținut o probă teoretică, desfășurată online, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori, Colegiul Național „Gheorghe Asachi″ din Iași și I.T.M. Iași, și o probă practică, desfășurată sub coordonarea inspectorilor de muncă dâmbovițeni Amalia Bosnea, Mihaela Spilcă și Ioana Scarlat. Locul întâi la cele cinci secțiuni din concurs a fost câștigat astfel:

-Liceu teoretic/ciclu inferior – inclusiv vocațional, Liceul Teoretic „Petru Cercel”;

-Liceul teoretic/ciclu superior – inclusiv vocațional, Liceu Teoretic „Petru Cercel”;

-Liceu tehnologic/ciclu inferior, Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”;

-Liceu tehnologic/ciclu superior, Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu”;

-Învățământ profesional, Colegiul Economic „Ion Ghica”.

Câștigătorii premiului întâi vor participa la Faza națională a competiției, care se va desfășura în perioada 12-14 mai 2023, la Iași.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița