You are currently viewing Ministrul de Interne Lucian Bode:” Vrem să acordăm un stimulent de 1000 lei polițiștilor.”

Ministrul de Interne Lucian Bode:” Vrem să acordăm un stimulent de 1000 lei polițiștilor.”

  • Post category:MAI

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o întâlnire a conducerii MAI cu sindicatele, la care a fost prezent și ministrul Lucian Bode.
Ministrul a precizat care sunt măsurile de care au beneficiat polițiștii:

„-La 30.12.2020 s-a stabilit procedura privind acordarea titlului de specialist clasă, drept prevăzut de Legea 153 și neaplicat din 2017, de care vor beneficia aproximativ 76.000 de angajați MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual/civil) și însumează un efort bugetar de 119 milioane lei, adică matematic vorbind, 130 lei brut/angajat. Acest drept reprezintă o restanța salarială și nu putem considera că se poate pune problema că prin această măsură se ameliorează înghețarea salarială.
-Prin OUG 226/2020 „ordonanța austerității” polițiștii vor putea să își reporteze dreptul la decontarea serviciilor turistice aferent anului 2020 în situația în care nu au beneficiat de el. De această măsură beneficiază toate categoriile de bugetari din România, sens în care nu am înțeles de ce este considerat ca fiind un „beneficiu” exclusiv pentru personalul din MAI;
-Se va acorda majorarea de 75% din salariul/solda de funcție pentru părinții din MAI care nu pot să beneficieze de zile libere pentru îngrijorarea copiilor ce stau acasă din cauza suspendării cursurilor. Această prevedere a fost adoptată în luna septembrie a anului trecut prin OUG 147/2020 pentru toate categoriile de angajați din România, de la stat și de la privat. Mai mult, nici în momentul de față nu au fost publicate de către MAI normele de aplicare a acestui drept, astfel că niciun polițist nu a beneficiat până în momentul de față de sumele prevăzute de lege.”

Ministrul Lucian Bode a spus ca va aborda punctual următoarele măsuri:

„-Va susține completarea proiectului de OUG promovat de Ministerului Sănătății, cu privire la stimularea personalului medical de a participa la activitățile de vaccinare, cu scopul de a include un amendament prin care să prevadă alocarea unei sume de 1000 lei brut/lunar, pentru personalul MAI (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri etc) care sunt implicați direct în lupta împotriva pandemiei de COVID19. Iar în acest sens se anticipează un număr de 35.000 de beneficiari și un efort bugetar de 35 mil/lună.
va susține un amendament la Legea 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, pentru ca urmașii personalului MAI din rețeaua medicală să beneficieze de pensie de urmaș.
-Va susține actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia 32.000 de angajați din MAI, și care are un impact de 103 milioane;
-Va susține în viitor ca sporul de suprasolicitare neuropsihică, (sporul de „judiciar”) să fie mărit de la 10%, ceea ce ar însemna un efort bugetar de 185 milioane/an;
-Are în vedere ca în anul 2021, să fie organizate examene de admitere în școlile de agenți de poliție și chiar concursuri de încadrare din sursă externă întrucât deficitul de personal este de 23.000 posturi;
-Va susține modificarea Legii 487/2002 a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, pentru ca pe viitor să fie evitate tragediile precum cea petrecută la Olt, unde un politist a murit în urma accidentului rutier în care a fost implicată autospeciala de poliție și echipajul ambulanței;”
A subliniat faptul că Guvernul nu a discutat și nici nu are în intenție să modifice condițiile de pensionare pentru polițiști,iar în urma zvonurilor lansate la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 1000 de cereri de trecere în rezervă.