You are currently viewing MApN: Primele elemente ale sistemului de rachete HIMARS au ajuns în România

MApN: Primele elemente ale sistemului de rachete HIMARS au ajuns în România

  • Post category:MApN

Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit sâmbătă, în Portul Constanța, anunță MApN.
HIMARS este un Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, achiziționat de România, pentru dotarea Forțelor Terestre Române.
România a semnat în februarie 2018 cu guvernul SUA achiziția primelor trei sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS.
Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA.
Sistemele HIMARS pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial.
Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactivă, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate șase rachete de 227mm M270 sau cu o singură rachetă MGM-140 ATACMS.
MApN a detaliat în expunerea de motive a achizitiei că „sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distanțe de până la 300 Km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale”.
„Pentru dislocare rapidă dintr-un raion în altul, sistemul asigura mobilitate sporită, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate cât și pe teren frământat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord Atlantice”, se mai arăta MApN.
Armata a explicat achizitia acestui sistem prin faptul că „în momentul actual, forțele armate române au în înzestrare aruncătoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm și lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care poate lansa atât proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm – GRAD și cât și rachete cal. 160 mm cu submunitii LAR MK-4″, ce nu sunt standard NATO.
Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea țintelor la distanțe peste 45 Km și pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o împrăștiere ridicată la țintă. Acestea nu pot combate ținte punctuale și ținte situate la distanțe mai mari de 45 de Km”.
Sistemele HIMARS vor fi instalate la Focșani, dotand Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu”.