You are currently viewing NATO: O BRIGADA BLINDATA AMERICANA VA STATIONA NOUA LUNI IN ROMANIA

NATO: O BRIGADA BLINDATA AMERICANA VA STATIONA NOUA LUNI IN ROMANIA

  • Post category:NATO

Brigada 3 blindată (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 4 Infanterie va fi dislocată în Europa, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve. România va găzdui militari din cadrul unităților dislocate prin rotație de către Washington.
Unitatea va înlocui Brigada 1 Blindată din cadrul Diviziei 1 Infanterie a Armatei SUA, care trebuia să-și încheie misiunea în Europa în luna martie, dar Pentagonul a prelungit șederea acestei brigăzi în scopul consolidării securității Flancul estic, în mod special a României, Poloniei și Letoniei.
Brigada 3 blindată va fi formată din aproximativ 4.000 de militari, cu 90 de tancuri M1A2 Abrams, 150 de mașini de luptă ale infanteriei Bradley și 15 obuziere autopropulsate M109 Paladin și 1.500 de vehicule pe roți și pe șenile.
Trupele americane au rolul de a se antrena alături de aliații și partenerii NATO, dar și de a descuraja o potențială acțiune ostilă a Rusiei împotriva vreunui membru al alianței transatlantice.
Ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Statele Unite vor avea trei brigăzi blindate în Europa în același timp, pentru prima dată în ultimii zece ani. În acest context, Statele Unite au dislocat în prezent aproximativ 100.000 de militari în Europa (inclusiv 2.400 în România), cel mai mare număr din ultimele aproape două decenii.
Dislocarea prin rotație a forțelor americane în Europa, pentru o perioada de nouă luni, în sprijinul Atlantic Resolve este o dovadă a angajamentului puternic și neobosit al SUA față de NATO și Europa, au transmis autoritățile americane.