You are currently viewing MESAJUL PREFECTULUI JUDETULUI DAMBOVITA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI

MESAJUL PREFECTULUI JUDETULUI DAMBOVITA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI

  • Post category:Prefectura

Cu ocazia manifestărilor solemne dedicate Zilei Naționale a României, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a subliniat în discursul său importanța luptelor și a sacrificiilor pentru împlinirea unui vis de veacuri.

Marea Unire a fost rodul unor acțiuni responsabile ale elitelor acelor vremuri. Înaintea unirii teritoriilor vorbitoare de limbă română și care împărtășeau aceleași valori și tradiții culturale, s-au unit elitele acelor vremuri, pentru a înfăptui un ideal.

Astăzi, avem obligația să îi cinstim pe toți care au pus umărul, la acest efort istoric. Datorită sacrificiilor lor, România a pornit pe scara europenizării, a modernizării și a valorilor democratice. Nu trebuie să uităm unirea înfăptuită de Mihai Viteazul, sau de Domnitorul Ioan Cuza. Fără cele două mici uniri, astăzi nu puteam vorbi de România așa cum o știm și o iubim.

Înaintașii noștri au demonstrat că-și iubeau țara mai mult decât propria viață. Tocmai din acest motiv trebuie să înțelegem că 1 decembrie este despre dragoste, memorie, solidaritate. Este și despre toleranță, pentru că, la Unire, au participat toate cultele și minoritățile naționale, au acceptat că unirea este mai presus de orice obiective individuale. A fost nu doar o declarație, ci și un angajament profund, a fost un pas foarte curajos, în acele vremuri tulburi.

Astăzi, România face parte din cele mai puternice familii: NATO și Uniunea Europeană. Și aici elita a luat o decizie care se adeverește că este una corectă. România este o țară sigură, care oferă un nou pilon de stabilitate și siguranță în Europa.

Astăzi, le mulțumim martirilor și familiilor celor care au căzut pe câmpurile de luptă. Le suntem recunoscători tuturor generațiilor care s-au sacrificat pentru un ideal. Românii au demonstrat că, în perioade de criză, știu cel mai bine să-și stabilească prioritățile și să ia cele mai bune decizii”.