You are currently viewing RAR :  Pneurile „all season” nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă

RAR : Pneurile „all season” nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă

  • Post category:R.A.R.

Registrul Auto Român a transmis că anvelopele proiectate pentru toate anotimpurile,”all season”,nu sunt considerate anvelope de iarnă
.”Apariţia sezonului rece reprezintă demararea procesului de înlocuire a anvelopelor de vară, cu unele mai potrivite vremii – anvelopele de iarnă. Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă.
Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011.”, se arata in comunicatul RAR.
Anvelopele legale pentru sezonul rece trebuie să aibă inscripţionate literele „M”, de la „mud” – nămol, în limba engleză şi „S” ,de la „snow” – zăpadă, în limba engleză.
Legislaţia actuala stabileşte drept obligatorie dotarea automobilului cu anvelope de iarnă, în anumite condiţii:

„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Conducatorii auto care nu respectă legislaţia în vigoare vor primi sancțiuni ce sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei si ridicarea certificatul de înmatriculare a maşinii.